A legjobb erdélyi körutazás: Mátyás-király nyomdokain

9 napos látogatás erdélyi testvéreinknél

Elérkezett a nagy pillanat, amikor lerántjuk a leplet az idén nyárra Erdélybe tervezett csínytevésünkről. Ezúttal egy csodálatos körútra hívunk Benneteket és nem is akárki utazásának útvonalán fogunk haladni! Az utolsó magyar király, Mátyás-király erdélyi álruhás kalandozását elevenítjük fel, de nem lóháton, hanem kisbuszokkal. A kirándulás során megismerhetitek Erdély „kötelező” látnivalóin kívül számos rejtett kincsét. A szállás magyar, székely és csángó családoknál lesz. Megnézzük a páratlan szépségű műemlékeket, természeti látnivalókat - lesz kis túrázás is.

Alapár tartalmazza

Utazást kényelmes kisbusszal, szállást 2-3-4 személyes szobákban, felsorolt programokat, idegenvezetést, túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

Étkezéseket, BBP biztosítást, belépőket, fakultatív programokat illetve a fakultatív útlemondási biztosítást (a részvételi díj 5,5 %-a)

Hossz: 
9 nap
Szállás: 
vendégház
Létszám: 
min. 30 fő
Program: » Részletes program

A királlyal augusztus 14-én késő este indultunk Pestről, hosszú és izgalmasnak ígérkező utazásunkra a keleti végekbe, Erdélybe. Ellátogatunk Pusztinára a csángó magyarokhoz, valamint Dévára, ahol Böjte Csaba atya árva gyerekeket gondoz. Mindkét helyre viszünk adományokat (tartós élelmiszer, tanszerek, tankönyvek, pénz), kérünk benneteket, Ti is segítsetek a gyűjtésben!

Indulás: 2015.08.14. (péntek), Budapest Planetárium 23:00 óra (a bejáratánál gyülekezünk, ami a Népligetnél van a buszpályaudvartól pár perc gyaloglásra. Ha nem tudod hol van pontosan, hívjál fel és elmondom vagy ott a környéken bárkit megkérdezel tudni fogja. Odajutás kék metróval, 1-es villamossal...).

Indulás haza: 2015.08.23. (vasárnap) kora délután.

Érkezés haza: 2015.08.23. (vasárnap) esti órákban.

Időjárástól függően változhat a program vagy a túrák hossza és sorrendje!

További információ

Kapcsolódó cikkek

» Európa 9 legolcsóbb nagyvárosa! - Etédi Alexa, 2013. május. 14
» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Középkori templomok útja - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Ady Endrén jártunk - Négyesi Miklós, 2012. március. 17
» Székelyföld félreeső 'szegelete': Erdővidék - Hudanik Zsolt, 2012. február. 04
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2018. május. 18
» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila, 2018. május. 16
» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila, 2018. május. 15
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Részletes program
1.nap: Szombat

A reggeli órákban érkeztünk meg az egyik legjelentősebb erdélyi püspöki megyeszékhelyre Gyulafehérvárra, ahol a hatalmas várat és az ősi székesegyház környékét jártuk be. Onnan tovább utaztunk a Hunyadiak legkedveltebb erősségébe Vajdahunyadra a várba, ahol megnyugvással fogadtuk, hogy szépen rendbe rakták az utóbbi időkben, sokat megélt falakat. :) Ezt követően magos Déva várához érkezvén, szintén építkezésbe botlottunk, ahol 12 kőműves munkálkodott a csodás táj megkapó szépségében gyönyörködve. Mire leszállt az est, Csaba atya várt minket és adományainkat, sok kis árva gyermekével együtt, hogy nekünk is példát mutathasson egy életre, szeretetből és emberségről.

2.nap: Vasárnap

Szerény reggelink elfogyasztását követően tovább indultunk a keleti végek irányába és a legjelentősebb Dél-Erdélyi városokban tettük tiszteletünket. Nagyszeben páratlan főterére, Fogaras várára és Brassó csodásan felújított belvárosára, azon belül a kereszténység keleti védőbástyájának számító, Fekete templomra, mindig szívesen fogunk visszaemlékezni. A hetet Erdély legkisebb és legfiatalabb, de annál szebb természeti környezetében található városkájában Tusnádfürdőn búcsúztattuk egy vendégfogadóban az Olt folyó partján, helyi székely családnál.

3.nap: Hétfő

Új hét, új helyek, új élmények és székely emberek vártak ránk a Szent Anna-tó és a Mohos-láp elvarázsolt tájain. Kissé nehezen és talán a tündérektől megbabonázva indultunk tovább Bálványosvár irányába Kézdivásárhelyre, majd Gelencére, ahol az egyik legrégebbi román kori templomunk, isteni nyugalmát élvezhettük. Ott a Kárpát-kanyar környékén, ami Magyar-hon egyik legszebb szeglete, döntöttünk úgy, hogy átkelünk Moldvába a nagy keleti hegyeken és tiszteletünket tesszük az elcsángált székely testvéreinknél, akiket Moldvai Csángó néven ismernek sokan. Mit mondjak, fantasztikus volt a hangulat a kis szegény pusztinai faluban, kölcsönös öröm, tisztelet és aggódás egymásért. Ezt nem tudom leírni, ezt csak átélni lehet...

4.nap: Kedd

A reggeli sok finomság elfogyasztását követően, könnyes búcsút vettünk Moldvában kitartóan és büszkén élő testvéreinktől, hogy visszatérve Erdélybe, jó hírüket hozhassuk mindenki számára. Gyimesbükk és a gyimesi táj megkapó szépségében gyönyörködve érkezünk meg a Csíki-medencébe a magyarság legnagyobb és leghíresebb búcsújáró szent helyére, Csíksomlyóra! A csodálatos szépségű Mária szobor előtt állva, melyet évszázados titkok, mondák és csodatevések lengenek körül, furcsa, de annál jobb érzések bontakoztak ki bennünk. Miután tiszteletünket tettük a Boldogasszonynál a Somlyó nyergére indultunk komótosan és teljesen hangtalanul, felkutatni a többi érdekességet is. Később Csíkszeredára, majd Zetelakára utaztunk tovább, ahol családtagként és fáradt utazóként vártak minket, finom vacsorával és pálinkával a kedves székely vendéglátóink.

5.nap: Szerda

A bőséges reggeli után, átkelve a Hargita keleti oldalára, a Gyergyói-medenecében található Szár-hegyi Lázár kastélyban tettünk látogatást. Onnan tovább utaztunk a hegyek birodalmába oda, ahol a Gyergyói-havasok kettényílt és ezáltal hatalmas szoros keletkezett. Ez a Békás-szoros, ahol kis hangyának éreztük magunkat. Ezt követően a csodás Gyilkos-tó partján elköltöttük késői ebédünket, ahol úgy megtetszett nekünk egy hatalmas mészkőszikla, hogy nyomban neki is vágtunk a meghódításának. Egy pásztortól útközben megtudtuk, hogy Kis-Cohárdnak hívják a helyiek ezt az egyedülálló és csodás kilátást adó óriást. Miután jól kinézelődtük magunkat a Hargita lábánál található szállásunkra indultunk, ahol már házi áfonya pálinkával és friss kürtös kaláccsal vártak minket.

6. nap: Csütörtök

Ezt a napot híres erdélyi városok megtekintésével töltöttük, melyek a következőek voltak Székelyudvarhely, Segesvár, Marosvásárhely. Mindegyik teljesen más és mégis oly kedves helyek, hogy mindig jó visszagondolni azokra. A sok épület, tér és templom után már nagyon vágyódtunk a természetbe, ezért útba ejtettünk egy a távolról is már jól látható hatalmas hasadékot. Ottjártunkkor tudtuk meg, hogy ez az a hely, ahol Szent László királyunk a kunok ellen harcolt, de a túlerővel szemben vissza kellett vonulnia a hegy irányába. Ezt látva a kunok üldözőbe vették a magyar sereget. Ekkor Szent László feltekintett az égre, és Istenhez fohászkodott, mire a hegy kettéhasadt. Ezt hívják ma Tordai-hasadéknak. A kis túránkat követően a világ egyik legszebbnek tartott falujába, Torockóra indultunk, ahol az éjszakát is eltöltöttük, hogy bizonyosságot szerezzünk a mendemondákról.

7. nap: Péntek

Rendkívül ízletes reggelink elfogyasztása után a falu unitárius templomába, majd néprajzi múzeumába vettük az irányt. Délután kötelező jelleggel mi is feltúráztunk a Székelykő hatalmas mészkősziklájának tetejére, ahol kalandozásaink legszebb kilátása fogadott bennünket. A táj leírhatatlan szépsége és a nyári kéklő párába feltűnő torockószentgyörgyi lovagvár arra sarkaltak minket, hogy oda is ellátogassunk ezen a csodás napon. Este a helyi vendéglátósokkal ismerkedünk, akiktől izgalmas történeteket hallottunk a dicső múltból

8. nap: Szombat

Utazásunk utolsó előtti napjához érkeztünk, ezért ezen a napon valami különlegességre vágytunk. Annyi szép és érdekes helyen jártunk, de valami még hiányzott. Ismerkedtünk városokkal, hegyekkel, völgyekkel, emberekkel, ételekkel, italokkal és épületekkel, de még a földben nem jártunk. Ekkor jött az ötlet, hogy menjünk le a Tordai-sóbánya hatalmas gyomrába. Elmondhatom, hogy nagyon megérte. Erdélyi utazásunk vége felé, Mátyás szülővárosába a kincses Kolozsvárra indultunk, hogy a Fő téren található Szent Mihály templomban, köszönetet mondhassunk Szent Kristófnak, az utazók védőszentjének. Természetesen a nagy király megmutatta a szülőházát is. Utolsó esténket Kalotaszentkirály egyik hangulatos családi panziójában töltöttük. Zárópálinka, záróvacsora, zárópálinka, záróbuli és zárópálinka, sok nevetéssel és mulatsággal fűszerezve volt az esti menü...

9. nap: Vasárnap

Miután jól bereggeliztünk és megittuk a kávénkat és fél liter vizet, a szomszédos faluból Sztánáról, csodás környezetben, egy órás séta után érkeztünk meg Varjúvárhoz, Kós Károly csodás házához. Innen tovább folytatva az utazásunkat Buda felé, megálltunk még Királyhágón, ami Erdély nyugati határa. A Duna partjára már sötétedést követőn érkeztünk meg, ahol elbúcsúztunk útitársainktól és vezetőinktől.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Utazást kényelmes kisbusszal, szállást 2-3-4 személyes szobákban, felsorolt programokat, idegenvezetést, túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Étkezéseket, BBP biztosítást, belépőket, fakultatív programokat illetve a fakultatív útlemondási biztosítást (a részvételi díj 5,5 %-a)

Helyszíni költségek leírása: 

belépők (kb. 6.000,- Ft/fő)
étkezések

Előleg: 

 26.000 Ft előleget vagy a teljes összeget jelentkezéskor kell befizetni.

Hátralék: 

A fennmaradó költséget 2015. július 31-ig kell befizetni.

Kiutazási forma: 
busz
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Létszámtól függően 50 vagy 30 személyes kényelmes, összkomfortos autóbusszal utazunk. Így 100% -os az indulás!!!

Szállás: 

Déván, Böjte Csaba atya árvaházának szomszédságában található vendégházban. (1 éj)
Tusnádfürdőn családi panzióban. (1 éj)
Pusztinán, jellegzetes helyi házakban, moldvai csángó családoknál. (1 éj)
Zetelakán székely család panziójában. (2 éj)
Torockón, jellegzetes helyi házakban, családoknál. (2 éj)
Kalotaszentkirályon családi panzióban (1 éj)

Étkezés: 
A részvételi díj ellátást nem tartalmaz. (Lehet kérni mindegyik szálláson bőséges reggelit és vacsorát is!)
Vízum: 
Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése kötelező. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!