A Kriván és a Lomnici-gerinc

Két napos csúcs- és gerinctúra a Magas-Tátrában

A több napos túrák kedvelőinek ajánljuk ezt a hétvégi túránkat, melynek során az első napon a másnapi csúcstúrára való ráhangolódás részeként felmegyünk a Lomnici-csúcs tövében található, gyönyörű kilátással hívogató Lomnici-gerincre, majd egy pihentető éjszaka után másnap megmásszuk a Magas-Tátra jelzett turistaúton elérhető egyik legismertebb, nem utolsósorban pedig második legmagasabb, legendákkal övezett csúcsát.

Alapár tartalmazza

az utazást, 1 éjszaka szállást szállodában reggelivel és a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

az egyéb étkezéseket, a felvonót, az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
2 nap
Szállás: 
szálloda
Létszám: 
35-45 fő

Nehézség:

Magashegyi völgy- és csúcstúra, annak megfelelő nehézséggel. Magashegyi, sziklás terepen biztonsággal mozgóknak ajánljuk, fontos a jó mozgáskoordináció és a szédülésmentesség, tériszonyosoknak nem ajánlott! Amennyiben szoktál túrázni, de még nem tapasztaltad meg a magashegyi túrázás élményét, velünk most magadba szívhatod egy rövid, de annál szebb kilátással csábító tátrai sziklagerinc hangulatát, majd másnap kipróbálhatod egy csaknem 2500 méter magas valódi magashegyi csúcs meghódítását. Kezdő túrázóknak csak kisebb szintkülönbségű bemelegítő túra után ajánljuk.

Nagy Árpád
Rendszeresen túrázom a Magas-, a Liptói-, a Bélai-, a Lengyel- és az Alacsony-Tátrában, a Szlovák Paradicsomban, a Kis- és Nagy-Fátrában, Szlovákia és Dél-Lengyelország legszebb...
Bankó Erika
Erika gyerek kora óta mozgásban van. Talajtornától az úszásig sok sportot kipróbált. Mostanában fut, kerékpározik.

Kapcsolódó cikkek

» Szilveszteri kirándulás Szlovákiában - Czinke István, 2014. január. 03
» Visszatérés a Gyömbérre és a Chopokra - Nagy Árpád, 2013. november. 25
» Tavaszi túra a Tátrában - Kovács Attila, 2013. május. 26
» Magas-Tátra - túra a Hosszú tavi menedékházhoz - Kovács Attila, 2013. március. 25
» Hótalp, gőzgombóc, Gyömbér - Hegedüs Anett, 2013. február. 04
» Túra a Gyömbérre - Kovács Attila, 2013. január. 29
» Túra a Zöld-tónál (Magas-Tátra) - Négyesi Miklós, 2013. január. 04
» A Szulyó-völgy sziklái - Kovács Attila, 2012. november. 05
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap (új)
» A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter) - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap
» Gerinctúrák a Lengyel-Tátrában - 4 nap - (2 nap szabadság)
» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
Részletes program
1. nap: Budapest – Ótátrafüred. Tarajka – Kő-pataki-tó – Lomnici-gerinc – Tátralomnic. Tátralomnic – Poprád.

Hajnalban (4.45-kor) találkozunk Budapesten a Műcsarnok melletti parkolóban, indulás 5.00-kor. Kora délelőtt érkezünk meg Ótátrafüredre (1010 m), ahonnan siklóvasúttal jutunk fel a Tarajkára (1284 m). Innen a Kis-Tarpataki-völgy felé indulunk, útközben elhaladunk a kb. 20 méter magas Óriás-vízesés (1340 m) előtt, majd tartunk egy rövid pihenőt a Zamkovszky-menedékháznál (1475 m). A pihenő után, továbbra is a piros jelzésen eleinte még hatalmas fenyvesek között haladunk, amelyek később egyre ritkulnak, majd átadják helyüket a törpefenyőknek. A sziklás terepen egyenletesen emelkedve érkezünk meg a Lomnici-csúcs lábánál található Kő-pataki-tóhoz (1751 m). Rövid ebédszünetet követően a kis tavacskától ülőszékes felvonóval felmegyünk a Lomnic-nyeregbe (2172 m), majd teszünk egy rövid, de rendkívül látványos sétát a nyeregből a Nagy-Lomnici-toronyig vezető sziklás gerincúton. A Magas-Tátra csúcsaira, valamint a lábunk alatt elterülő völgyekre nyíló panoráma rögzítése után a felvonóval visszaereszkedünk a Kő-pataki-tóhoz. Ezután nincs más hátra, mint egy hosszú, nem kevés szintkülönbséget tartogató ereszkedéssel lejussunk Tátralomnicra, a település központjában várakozó autóbuszunkhoz. Aki ezt a hosszú, monoton ereszkedést ki szeretné hagyni, az kabinos felvonóval is lejuthat a kis üdülőfaluba, ahonnan aztán Poprádra buszozunk, ahol elfoglaljuk szállásunkat.

Túratáv 14,5 km, szintkülönbség 600 m felfelé, 1010 m lefelé, menetidő 6-7 óra.

2. nap: Poprád – Csorbató. Csorbai-tó – Kriván – Három-forrás. Három-forrás parkoló – Budapest.

Poprádról felbuszozunk Csorbatóra (1350 m), másnapi túránk kiindulópontjára. A Tátra legmagasabban fekvő településéről a piros jelzésű felső turistaúton (Magistrála) északnyugat felé indulunk. Eleinte a korábbi viharok által letarolt erdő maradványain át vezető széles erdei úton haladunk, majd a Gödör-tónál (1448 m) a kék jelzésre térünk. Innen már keskeny, sziklás terepen egyenletesen emelkedve jutunk egyre magasabbra, hamarosan a törpefenyők is elmaradnak mögöttünk, és már a sziklarégióban érkezünk meg a Kriván alatti elágazáshoz (2140 m). Innen aztán már valódi tátrai magashegyi terep vár ránk, hatalmas sziklákkal folyamatos lépcsőzéssel a sziklás, törmelékes terepen. Elmegyünk a Kis-Kriván 2334 méteres csúcsa mellett, majd a Kriváni-Zöld-tó látványa vonzza a tekintetünket. Már csak egy rövid kapaszkodó, és megérkezünk a Kriván 2494 méteres csúcsra. A szép kilátással rendelkező csúcson elfogyasztjuk szendvicsünket, elkészítjük a csúcsfotókat, majd elindulunk lefelé. Utunk a Kriván alatti elágazásig a felfelé megtett úton halad, itt azonban jobbra, a zöld jelzésre térünk, és a továbbiakban már ezt követve szerpentinezünk le a Három-forrás melletti parkolóban várakozó autóbuszunkhoz. Budapestre várhatóan a késő esti órákban (22.00 körül) érkezünk.

Túratáv 16 km, szintkülönbség 1275 méter fel, 1485 méter le, a menetidő 8-9 óra.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

az utazást, 1 éjszaka szállást szállodában reggelivel és a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

az egyéb étkezéseket, a felvonót, az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Kötelező költségek: 

1. nap   Siklóvasút a Tarajkára (2015-ben 8 €/fő felfelé)
            Ülőszékes felvonó a Lomnici-gerincre (2015-ben 9 €/fő oda-vissza).

Helyszíni költségek leírása: 

1. nap:  Kabinos felvonó a Kő-pataki-tótól Tátralomnicra (2015-ben 14 €/fő lefelé).

 

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

Felszerelés: Javasoljuk egy, kb. 20-25 literes hátizsák használatát a  napi felszerelés szállítására.
Öltözék: túrabakancs, esőkabát, esőnadrág, fejfedő a nap ellen, kulacs, túrabot, napszemüveg, napvédő krém, fürdőruha. A jó minőségű túracipő, esőkabát fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, ezekre mindenképpen figyelj oda! Olyan bakancsban gyere, amit már régóta használsz. Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad!  Túrabot jó szolgálatot tehet.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Szállás: 

szálloda 2 ágyas zuhanyzós szobáiban. Ágyneműt törölközőt adnak. Egyágyas elhelyezés felár ellenében lehetséges.

Étkezés: 
Szállásunkon reggelit biztosítanak, az egyéb étkezés önellátó, de menet közben lesz alkalom élelmiszert, meleg ételt vásárolni. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elfogyasztasz. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az levesztett energiát a túrák során. Olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat azonban kérünk, ne hozz! Útközben vízvételi lehetőség csak szállásunkon van, ahol a vezetékes víz fogyasztható, napi minimum 1,5 liter vizet hozz magaddal!
Csomagolás: 
Egy kisebb 20 - 25 literes hátizsákba csomagold a szükségesnapi élelmet, ruházatot, és az innivalót. A többi felszerelésed egy másik csomagban a busz aljába kerűl, ehhez csak a szálláson férsz hozzá. váltóruházatot a buszon hagyhatod.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő balesetbiztosítás megkötése kötelező, mivel ennek hiánya esetén Szlovákiában az esetleges hegyi mentés költségeit az érintettnek kell megtéríteni. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítási kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Korhatár: 
14 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz,- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!