Monte Rosa túrasível

7 nap alatt 5 négyezres

A Monte Rosa négyezres hegyek csoportja, amelyek megmászása összességében nehezebb túrának számít, mint a Mont Blanc mászás. Pláne télen! De megéri: a Gorner gleccser az Alpok legjobb sípályája, az onnan történő lesiklás leírhatatlan élmény. Az útvonal egyik legkitettebb része a Castor éles gerince, ami két négyezres csúcson is átvezet. A túra nem könnyű ezért egy szakértő és UIAGM vizsgával rendelkező magashegyi vezető, Borut Naglic vigyáz majd minden mozdulatunkra.

Alapár tartalmazza

a két éjszaka kempinget, a négy éjszaka szállást menedékházban félpanzióval, a felvonó árát, az UIAA vizsgával rendelkező hegyi vezető díját és a lavina jeladók bérleti díját.

Alapár nem tartalmazza

a programon kívüli étkezéseket, az utazást, a biztosítást, valamit a túrasí felszerelés bérleti díját.

Hossz: 
6 nap
Szállás: 
kempingben és komfortos hegyi házakban, félpanziós ellátással
Létszám: 
4 - 6 fő

Nehézség:

A túra teljesítéséhez biztos sítudás és túrasí tapasztalat szükséges. A hóviszonyok és a lavinahelyzet elemzése a vizsgázott vezető feladata lesz. A nehézséget a csúcsgerincek és a folyamatos, nagy magasságban lévő terhelés jelentik. Azoknak ajánljuk utazásunkat, akik képesek napi 7-8 órát túrázni, emellett fekete sípályán is biztosan síelnek, valamint kipróbálták és gyakorolták a szűzhavon siklást is!

Program: 

1. nap - Magyarország, Tasch (1606 méter)
Tasch-ban, egy kellemes svájci faluban találkozunk. Itt vár minket hegyi vezetők, Borut  Naglic, aki UIAGM vizsgával  és a szükséges engedélyekkel rendelkező, sokat tapasztalt magashegyi túravezető.  Az éjszakát egy hangulatos, helyi kempingben töltjük, majd reggel elektromos kisbusszal megyünk Zermattba, oda ugyanis nem lehet autóval behajtani. Zermatt Svájc egyik legismertebb turisztikai központja. A helyet körülölelő táj szépsége megkérdőjelezhetetlen.  Autóinkat a kemping biztonságos, őrzött parkolójában hagyjuk. 
Szállás: kemping
Ellátás: önellátó

2. nap – Tasch-Zermatt (1606 méter), Klein Matterhorn (3817 méter), Val’d Ayas ház (3394 méter)
Zermattból felvonóval megyünk a Klein Matterhornra, ahol Európa egyik legcsodálatosabb panorámája tárul elénk. Miután kigyönyörködtük magunkat, átvágunk a Pollux alatt. Kora délután érjük el az „alacsonyan fekvő” Val’d Ayas házat, ahol egy tál igazi olasz pastával koronázzuk meg a napot.
Menetidő 6-7 óra, szint le: 500 méter
Szállás: menedékház 
Ellátás: reggeli, vacsora

3. nap - Val’d Ayas ház (3394 méter), Castor (4228 méter), Quintino Sella ház (3585 méter)
Korai indulás után várnak ránk Szép Heléna ikrei. A fenséges Castor nyugati oldalán már a firnvas is előkerülhet, de kötélre itt már mindenképp szükségünk lesz. Fantasztikus a látvány, amely végigkíséri utunkat. A csúcsról négy, négyezer feletti hegyen át, a Felikjochon keresztül ereszkedünk le a hangulatos Quintino Sella házba.
Menetidő 7-8 óra; szint fel: 834 méter, le: 643 méter
Szállás: menedékház
Ellátás: reggeli, vacsora

4. nap - Quintino Sella ház (3585 méter), Naso del Lyskamm (4272 méter), Gnifetti ház (3470 méter)
A mai napot a döbbenetes Lyskamm látványa uralja. Az átmászás a Naso del Lysen, vagyis a Lyskamm orrán nem könnyű, ugyanakkor felejthetetlen élmény. Egy jégfalon mászunk fel, majd leereszkedünk, hogy egy technikás lesiklás után megérkezzünk a kényelmes és modern Gnifetti Házhoz.
Menetidő 8-9 óra, szint fel: 687 méter; le 802 méter
Szállás: menedékház
Ellátás: reggeli, vacsora

5. nap - Gnifetti ház, Signalkuppe (4554 méter), Lysjoch nyereg (4151 méter), Monte Rosa ház (2795 méter)
Ha kegyes az időjárás, akkor feltúrasízünk a Signalkuppéra, ahol elérjük utunk legmagasabb pontját. Egy könnyű túra vár ránk a nyeregig, majd egy nehezebb és hosszú úton érkezünk meg a gleccserhez. A csodaszép Gorner gleccser, s a jégfolyó látványa szinte leírhatatlan. Több, tapasztalt túrasíző az Alpok egyik legjobb sípályájának nevezi a Gorner gleccsert. A Signalkuppe elérése csak megfelelő viszonyok között lehetséges.
Menetidő 7-8 óra; szint le:1450 méter
Szállás: menedékház
Ellátás: reggeli, vacsora

6. nap - Monte Rosa ház (2795 méter), Zermatt, Tasch
Utolsó túranapunkon lefelé indulunk egy darabig, majd egy sziklagerincen, egy gleccseren és egy morénán gyalogolunk fel, hogy elérjük a hegyi vasút felső állomását. Zermattba vonatozunk, aztán Taschba indulunk. Itt a már megszokott kempingünkben töltjük az éjszakát.
Szállás: kemping
Ellátás: önellátó

7. nap - Tasch, Magyarország
Reggeli után összepakolunk, elindulunk haza.

További információ

Amennyiben programunk tetszik, de nem tudsz rajta részt venni, mert az időpont nem megfelelő, esetleg barátaiddal, munkatársaiddal szeretnél utazni egyedi szervezésben, saját igényeid szerint, akkor kérjük, hagyj üzenetet, munkatársunk hamarosan elkészíti az ajánlatot számodra.  (» Itt hagyhatsz üzenet.)

Kapcsolódó cikkek

» 10 legszebb hegy az utazom.com szerint - Kovács Attila, 2011. április. 16
» Ugrás az Eigerről - Kovács Attila, 2018. április. 05
» A Marmolada felülről - Kovács Attila, 2018. február. 21
» A Dachstein-gleccser és Ausztria felett: hőlégballonnal - Kovács Attila, 2018. január. 11
» A Matterhorn lábánál... - Kovács Attila, 2017. október. 07
» Svájc téli tájain... - Kovács Attila, 2017. február. 04
» Alpok-kerékpártúra élménybeszámoló - Füzi Bettina, 2016. december. 21
» A Monte Rosa lábánál - Alagna - Kovács Attila, 2016. december. 20
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

a két éjszaka kempinget, a négy éjszaka szállást menedékházban félpanzióval, a felvonó árát, az UIAA vizsgával rendelkező hegyi vezető díját és a lavina jeladók bérleti díját.

Alapár nem tartalmazza: 

a programon kívüli étkezéseket, az utazást, a biztosítást, valamit a túrasí felszerelés bérleti díját.

Helyszíni költségek leírása: 

Az árak Svájcban magasak, nyugat-európai színvonalúak. Egy átlagos vacsora 15-20 svájci frank. Ajánlott költőpénz: 20-30.000 Ft/fő (lehetőleg frankban, de a hegyen már Euroban is tudunk fizetni).
Ha kint bérelünk túrasí felszerelést, akkor napi 20-25 Euroval kell számolni (bakancs, síléc, fóka, firnvas).

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
Parkolás: 8 svájci frank/nap
Várható költőpénz szükséglet: 
80 – 120 Euro
Előleg: 

95.000  Ft/fő, ami jelentkezéskor fizetendő.

Hátralék: 

144.000 Ft/fő, ami utazás előtt 30 nappal fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg
Felszerelés ajánló

Javasoljuk, hogy egy nagyobb hátizsákba pakold azokat a holmikat, amelyekre a napi túra során nem lesz szükséged. Jó, ha a hátizsák alkalmas a túrasílécek rögzítésesre is, mert lesznek olyan részek, ahol a lécek a zsákon utaznak.

Felszerelés: túrasíbakancs, túrasíléc, fóka, firnvas, hágóvas, jégcsákány, szélálló kabát és nadrág, arcmaszk, kulacs (hőálló, neoprén huzattal), túrabot, meleg aláöltözet, polár vagy softshell kabát, meleg zokni (3-5 pár), UV szűrős napszemüveg, napvédő krém (minimum 30 fatoros), fejlámpa (új elemekkel). A jó minőségű túrasíbakancs fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, ezekre mindenképpen figyelj oda. Olyan túrasíbakancsban gyere, amit már régóta használsz. Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad. Vékony hálózsák, vagy „hüttezsák” szükséges a menedékházakban, sátor és polifoam pedig a kempingben.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Egyénileg utazunk, találkozó Taschban a kempingben. Részletes tájékoztatót indulás előtt egy héttel e-mailban küldünk. Amennyiben nincs autód, vagy nem szeretnél egyedül utazni, jelezd irodánk felé és igyekszünk összeszervezni az igényeket.
A táv Budapesttől 1200 km, útiköltség autónként kb: 200 Euro, utazási idő: 12 óra.

Szállás: 

Taschban kempingben alszunk, ezért szükséges, hogy kemping felszerelés is legyen nálatok. A hegyen menedékházakban alszunk, ahol kényelemes ágyak, de közösségi hálótermek vannak. A menedékházak fel vannak szerelve a túrasí-felszerelések tárolására és szárítására. Vékony hálózsák vagy hálózsákbélés kötelező, mert a házakban csak takarót adnak. A hegyen félpanziót biztosítunk, hogy minél kevesebb felszereléssel túrázhassunk.

Étkezés: 
Félpanziós ellátást kapunk a menedékházakban, ami reggelit és bőséges vacsorát tartalmaz, valamint útravaló teát. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az levesztett energiát a túra során. A túra során a menedékházakban lesz vásárlási, valamint vízvételi lehetőség. A túrák alatt ajánlott müzli szeletet, energiafokozó „nasikat” fogyasztani. A magasság miatt fontos a folyadék, az állandó folyadékbevitel!
Időjárás: 
Magashegyi időjárásra számíthatunk, télies viszonyokra. Négyezer méter felett ilyenkor sem ritka a mínusz tíz fok, amely extrém viszonyok esetén, a szél hatására, akár mínusz 20 fokos hőérzetet is jelenthet. Ha jó idő van, erős napra lehet számítani, mindenképp 30 faktoros napvédő ajánlott szájra és arcra is.
Csomagolás: 
A túrasí sajátossága, hogy igyekszünk minél kisebb hátizsákkal túrázni, hisz minél nagyobb a súly, annál nehezebb a síelés. Ezért fontos a félpanziós ellátás, hogy tényleg kevés felszereléssel túrázzunk, és jobban élvezzük a lesiklást.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Svájcba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!