Kis-Fátra, az északi oldal szurdokvölgyei

Hétvégi látványos szurdoktúra

A Kis-Fátra népszerűségét nem csak Budapesthez való viszonylagos közelségének, hanem rendkívüli változatosságának is köszönheti. De nem csak néhol lágy vonalú, máshol meredeken sziklás főgerince nyújt látnivalókat, hanem az alatta húzódó völgyei is. Ezen a hétvégén a hegység északi oldalára látogatunk, a híres Vrátna völgy dolomit sziklaszorosát, és kevésbé híres szurdokvölgyeit keressük fel, közben bejárjuk az ezeket körülölelő gerinceket is, délután pedig túránk legmagasabb pontjáról – alkalmas időjárás esetén – megpillanthatjuk a főgerincet is.

Alapár tartalmazza

utazást autóbusszal, 2 éjszaka szállást, a szombati kétfogásos vacsorát, szervezést és a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

további étkezéseket, az esetleges belépőket a városi programokhoz, és a biztosítást.

Hossz: 
2,5 napos túra
Szállás: 
üdülőház, 2-4 ágyas szobákkal
Létszám: 
30 - 46 fő

Nehézség:

A túraútvonal első szakasza a Dolné diery szurdokban, közvetlenül a patakmederben, mesterségesen kiépített túraútvonalon vezet, néhol csúszós doronglétra hidak, máshol magas vaslétrák segítik a haladást. A Boboty csúcsról a Tiesňavy szorosba való leereszkedés meredek lejtőket, létrákat és kapaszkodó láncokat tartalmaz. A völgyből való kikapaszkodás a ismét meredek szakaszokból áll, lépcsők és létrák segítik a szintkülönbség leküzdését. Az egésznapos túrához és az 1000 métert meghaladó szintemelkedéshez megfelelő állóképesség szükséges.

Program: 

1. nap -  Budapest, Alsókubin
Pénteken délután 15.45 órakor találkozunk Újpest-Városkapu metróállomásnál a Match áruház parkolójában, indulás 16 órakor. A nap hátralévő része utazással telik, 22 óra körül érkezünk Alsókubin város melletti szálláshelyünkre.
Szállás: üdülőház kempingben

2. nap -  Dolné diery, Podžiar, Boboty, Tiesňavy, Sokolie, StaryDvor
Szombaton korán reggel a Kis-Fátra északi oldalára utazunk. Egésznapos túránkat egy szűk, létrákat is tartalmazó szurdok bejárásával kezdjük, majd egy sűrű fenyvessel borított gerincen folytatjuk. Felkapaszkodunk a Boboty csúcsra (1086 méter), majd leereszkedünk a Vrátna völgy bejáratánál lévő meredek falú sziklaszorosba. A völgyet keresztezve dolomit sziklatornyok között ismét felfelé kapaszkodunk, egészen a Sólyom-gerinc 1171 méter magas csúcsáig, végül egy másik úton térünk vissza a Vrátna völgybe. Visszabuszozunk a szálláshelyünkre és együtt vacsorázunk.
A túra távja 13 km, a szintemelkedés 1250 méter.
Szállás: üdülőház kempingben
Ellátás: kétfogásos vacsora

3. nap -  Alsókubin, Úrvölgy, Budapest
Vasárnap délelőtt az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra határán fekvő Úrvölgy (Špania dolina) községbe látogatunk, ahol többféle látványosság és programlehetőség közül válogathatunk. Megismerkedünk az egykori bányász település népi építészetével, felkeressük erődítménnyel körülvett templomát. Lehetőség lesz a bányászati kiállítás megtekintésére, vagy kirándulunk a falu feletti gerincen elterülő havasi legelőkhöz. Dél körül indulunk haza. Az utazást Zólyom város közelében egy gyors sztrapacskás ebéd elfogyasztása kedvéért megszakítjuk. Budapestre várhatóan 19-20 óra körül érkezünk.
 

További információ

Amennyiben programunk tetszik, de nem tudsz rajta részt venni, mert az időpont nem megfelelő, esetleg barátaiddal, munkatársaiddal szeretnél utazni egyedi szervezésben, saját igényeid szerint, akkor kérjük, hagyj üzenetet, munkatársunk hamarosan elkészíti az ajánlatot számodra.  (» Itt hagyhatsz üzenet.)

Kapcsolódó cikkek

» Bécstől Pozsonyig fixivel - The Slovakia Experiment 2.rész - Kálmán Flórián, 2018. április. 25
» Kajakkal az Ipolyon - , 2018. április. 15
» Bécstől Pozsonyig fixivel - The Slovakia Experiment 1.rész - Kálmán Flórián, 2017. augusztus. 04
» Szlovák autópálya matrica - Kovács Attila, 2016. június. 14
» Túra a Szlovák Paradicsomban - Sucha Bela - Nagy Árpád, 2016. március. 22
» Szlovák nyelvtan gyorstalpaló sörrel - magas-tatra.info, 2014. december. 10
» Hogy kaphatunk segítséget a hegyekben? - magas-tatra.info, 2014. október. 11
» Gyalogtúra a Tátrában -a Téry-menedékházhoz - Kovács Attila, 2014. július. 29
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap (új)
» A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter) - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap
» Gerinctúrák a Lengyel-Tátrában - 4 nap - (2 nap szabadság)
» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

utazást autóbusszal, 2 éjszaka szállást, a szombati kétfogásos vacsorát, szervezést és a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

további étkezéseket, az esetleges belépőket a városi programokhoz, és a biztosítást.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
nincs kötelező költség
Várható költőpénz szükséglet: 
5-10 Euro/fő
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

Kis hátizsák, magasszárú túrabakancs, réteges túraöltözet, eső- és szélálló kabát, kamásli, egész napra elegendő mennyiségű étel és ital, fényképezőgép, esetleg túrabot.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Budapest, Parassapuszta, Zólyom, Beszterce, Donovaly, Rózsahegy, Alsókubin útvonalon utazunk légkondícionált különjárati autóbusszal.

Szállás: 

Alsókubin város mellett, az Árva folyó partján lévő kemping fűtött 6 ágyas üdülőházaiban, 2 és 4 ágyas szobákban lesz a szállásunk. Minden házban fürdőszoba és wc található.

Étkezés: 
Szombat este kétfogásos közös vacsora, további étkezések egyénileg. Élelmiszert elsősorban otthonról érdemes hozni. A szombati túraútvonal egyetlen menedékházat vagy büfét sem érint, ez egész napos élelmiszer és ital adagot hátizsákban kell magunkkal vinnünk. Vasárnap reggel Alsókubinban lesz vásárlási lehetőség élelmiszerboltban, kora délután pedig útba ejtünk egy csárdát, ahol meg lehet ebédelni.
Időjárás: 
Az október végi időpontnak és az 1000 méter feletti magasságnak megfelelően hűvös, hideg idő várható, de természetesen ez nagyon függ az aktuális fronthatásoktól is, a legvalószínűbb az 5 és 15 fok közötti hőmérséklet. Esetleg lehetséges kisebb mennyiségű hó, szélre mindenképpen készülni kell. Pontosabb előrejelzés csak az indulás előtt néhány nappal várható.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes személyigazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában, jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegély nyújtásában tudnak segíteni, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!