Alacsony Tátra térkép

Élmények, beszámolók, látványosságok, látnivalók ...

Tavaszi pillanatok a Magas-Tátrában

Kivételes hétvége volt a Magas-Tátrában, március 15-én búcsúzott a tél, ébredezni kezdett a tavasz. Kisütött a nap, de nagyon. Persze, lesz itt még hó és fagy, hisz a hegy hatalmas, a csúcsok felé mutató túraútvonalakat is csak júniusban nyitják meg.

Zakopane alvó lovagja, a Giewont

A Giewont (1894 m) jellegzetes mészkőgerince a Nyugati-Tátra erdős dombjai fölé emelkedik, Zakopanéval éppen szemben. A mészkőgerinc a Tátra főgerincéből a Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) keleti végpontját jelentő Konrád-púpból (Kondracka Kopa) elágazó gerinc északi lezárása. A csúcsot olyan jelentős völgyek veszik körül, mint a Konrád-völgy (Dolina Kondratowa), a Palánkos-völgy (Dolina Strążyska) és a Kis-réti-völgy (Dolina Małej Łąki). Ezeken kívül több kisebb völgy és vályú is felfut a gerinc alá, mint p.

Halastavi menedékház / Schronisko nad Morskim Okiem

Fotó: syrenka.flog.pl A Magas-Tátrában, a Halastavi-völgyben (Dolina Rybiego potoku), a Tátra egyik legszebb tava, a Halastó (Morskie Oko) partján található a Lengyel-Tátra legrégebbi menedékháza, a Halastavi menedékház (1406 m). A menedékház tornácairól és ablakaiból nem csak a Halastóra nyíló kilátásban gyönyörködhetünk, hanem a tó felett emelkedő, festőien szép Menguszfalvi-csúcsokban, a Tengerszem-csúcsban, valamint a Barát jellegzetes sziluettjében.

Etetik a kihalással fenyegetett tátrai zergéket

A tátrai zerge (Rupicapra rupicapra tatrica) olyan endemikus faj, amely csak a Tátrában él, az ezredfordulón azonban a kihalás veszélye fenyegette. Ez az egyedülálló faj 13 évvel ezelőtt csaknem kihalt, a zergepopuláció létszáma 2000-ben 160 egyedre csökkent. Szerencsére a kihalással fenyegető félelmetes forgatókönyv nem következett be, azóta a tátrai zergék száma fokozatosan növekszik, mára a zergeállomány csaknem hétszerese az akkorinak. A legutóbbi, az idei tél beállta előtt elvégzett zergeszámlálás adatai alapján jelenleg 1186 zerge él a Tátrában, ez 90-el több, mint egy évvel ezelőtt.

Átadták az új felvonót Tátralomnicon

2013. december 14-én, szombaton üzembe helyezték a Start és a Kő-pataki-tó között felépített új, 15 személyes felvonót, amely gyönyörű napsütéses időben szállította az első utasokat. A felvonó az idei téli szezon legfontosabb újdonsága a Magas-Tátrában, felépítésének költsége elérte a 10 millió eurót. Az új felvonó a régi, négy személyes kabinos felvonó felső szakaszát váltotta fel, amely még 1995-ben épült, és egészen 2013 őszéig közlekedett.

A Tátra kincsei – 2014. április 25, Magyar Földrajzi Múzeum, Érd.

A Magyar Földrajzi Múzeum, az érdi Csuka Zoltán Városi Könyvtár és az érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület tisztelettel meghívja az érdeklődőket 2014. április 25-én 15.00 órára  A Tátra kincsei című előadóülésre.  Tervezett előadások Mgr. Milán Choma (Késmárk): Egy gimnáziumi tanár a Tátra lábainál. Lendvai Timár Edit földrajztanár (Magyar Földrajzi Múzeum, Érd): Egy svéd természettudós, Göran Wahlenberg kutatásai a Tátra vidékén. Ing. Joppa László (Késmárk): Legkedvesebb ösvények a Tátrában.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!