sasasa
utazom.com
utazási iroda & magazin
repülés gyerekkel

Repülés gyerekkel

Utazás előtt érdemes informálódni az adott repülőterek, illetve légitársaságok weboldalain, de az utazom.com szakértői is szívesen segítenek az utazás megtervezésében a kisgyerekekkel utazás részleteire vonatkozóan, hiszen – főleg a fapados járatokon – lehetnek apróbb eltérések a szabályzatot, díjtételeket illetően. Ugyanakkor több légitársaság is kínál bizonyos, kisgyermekkel utazókra szabott szolgáltatást, vagy csomagot, melyek megtakarításokat, vagy éppen kedvezményeket tartalmaznak. Azért is érdemes felkeresni előre tájékozódni, mert a gyerekek kora szerint változnak a jegyárak, illetve korosztályonként más és más szabályok vonatkoznak rájuk. Légitársaságonként változó, hogy a babák hány hetes koruktól utazhatnak repülőn; általában 2 hetes kortól lehet, de célszerűbb megvárni, hogy betöltsék a 7-8. hetet (ami a gyerek fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége miatt is hasznos).

Hogyan csomagoljunk?

Elsődlegesen a csomagolásra érdemes odafigyelni, mit hová pakoljunk, illetve hány darab és mekkora csomagot lehet felvinni a fedélzetre? Ezt is az összegyűjtött információk alapján állítsuk össze, mert – hiába az uniós egységes méretezésre való törekvés – egyelőre minden légitársaságnál más az engedélyezett súly- és mérethatár. Fapados légitársaságok esetében is általában két kézipoggyászt, plusz a babakocsit engedik ingyenesen magunkkal vinni (ez utóbbit beszálláskor a poggyásztérben helyezik el). A poggyászokra és kézipoggyászokra vonatkozó előírásokat azonban feltétlenül tartsuk be, mert a biztonsági ellenőrzés során nem fogadják el indoknak, hogy gyerek miatt az engedélyezett kereten felül legyen csomagunk.

Hasznos, ha egy éves kor alatt puha kenguru, vagy hordozókendő is van az embernél, mert a babakocsit, illetve a keményvázas hordozót, csővázas háti hordozót beszálláskor elveszik, és a poggyásztérben szállítják. Ezt persze becsekkoláskor poggyászként díjmentesen is fel lehet adni, ha nem akarunk vele bajlódni a beszállásig (feltétlenül írjuk rá a nevet és a címet az elkeveredés megelőzésére). Amit – kisgyerek esetén, kortól függően – feltétlenül érdemes a kézipoggyászba betenni, az a pelenka, a cumi, a váltás ruha, esetleg játék, mesekönyv, illetve a tápszer. A légitársaságok egyébként többnyire 2 éves kor alatt csecsemőnek, 2-12 év között gyereknek, 12-16 év között pedig tinédzernek tekinti a kiskorúakat, 16 év felett felnőttnek.

A bébiétel (tápszer, anyatej) speciális táplálkozási szükséglet kielégítésére felhasználandó élelmiszer, így a 185/2010 EU rendelet alapján – cumisüvegben 100 ml mennyiségben – felvihető a fedélzetre. A bébiétel mentesített az átvizsgálás alól, de előfordulhat, hogy felszólításra bizonyítani kell annak valódiságát, tehát meg kell kóstolni. Az ezen felüli mennyiségű folyadékot a feladandó poggyászba kell csomagolni, máskülönben nem engedik felvinni a fedélzetre. A szoptató anyákat egyébként minden légitársaság támogatja, szoptatni minden járaton lehetséges, akár le- és felszálláskor is, a diszkréció azonban ajánlott. 5 év alatti gyerekeknek speciális gyermekmenüt is kérhetünk a repülőgépen.  

Elsőbbségi beszállás (Priority boarding)

A legtöbb légitársaságnál érdemes feláras elsőbbségi beszállásra jogosító opciót is választani, ezzel ugyanis nem csak előre választhatjuk meg, hová szeretnénk ülni, illetve plusz egy csomagot vihetünk fel a fedélzetre, de nem kell végigácsorogni – nagy pocakkal és/vagy síró, türelmetlen kisgyerekkel – a hosszú sorokat akár a biztonsági ellenőrzés során, akár a beszálláskor. Igaz, sok helyen a repülőtereken emberségi okból egyébként is előreengedik a várandós nőket, illetve a kisgyerekeseket, ez azonban nem szabályszerű, és sajnos nem mindenhol magától értetődő.  

gyerek a repülőn

Az utazás

Egy felnőtt legfeljebb egy két  év feletti gyerekkel utazhat.A repülőgépen a 2 év alatti gyerekeket felszálláskor és leszálláskor ölben kell tartani, ehhez egy speciális biztonsági övet ad a személyzet. Minden esetben két éves kor alatt a légitársaságok nem számítanak fel teljes viteldíjat a gyerekeknek, de még az ölben ülő kicsiknek is kell repülőjegyet vásárolni. Még ebben az esetben is szükség van a gyerek részére külön beszállókártyára, amelyet a  légitársaság szabályzata alapján vagy online checkin során kapjuk meg vagy ha nem kötelező az online utasfelvétel akkor a reptéren is megkaphatjuk. Amennyiben nem akarjuk a babát a saját ölünkben utaztatni, a repülőgép méretétől, és légitársaságoktól függően felvihetünk a fedélzetre autós ülést is. Ekkor saját ülést kap a gyerek, viszont ekkor szükséges külön gyerek jegyet venni, mely ára kedvezőbb mint a felnőtteké, de sokkal drágább mint a babajegy.  Két éves kor felett azonban gyerekjegyet kell a venni és a saját helyükön kell ülni. A gyerekjegy ára valamivel kedvezőbb, mint a felnőtt repülőjegy. A repülőgép toalettjében van pelenkázó is, pelenka és nedves törlőkendő azonban nincsen, számoljunk velük előre.

Hosszabb utat a gyerekek többnyire nem tudnak végigülni egyhelyben – sokat segít, ha kéznél van néhány játék, mesekönyv, amelyekkel egy darabig le lehet kötni az érdeklődésüket – de nyugodtan sétálhatnak is az ülések közti közlekedő folyosón (a szaladgálást és viháncolást nem biztos, hogy minden utastárs akceptálja, és balesetveszélyes is lehet), persze úgy, hogy közelünkben maradjanak az esetleges sérülések elkerülése végett. Ne feledjük, a gép bármikor hirtelen turbulenciába kerülhet, ha a gyerek ilyenkor nincs bekötve, súlyos sérülést szerezhet. A gyerekek általában jól viselik a repülést, bár a felszállás és leszállás következtében fellépő füldugulás problémát okozhat, ez kivédhető azzal, ha ilyenkor folyadékkal, cukorkával kínáljuk őket.

A várandós nők utazása

Várandós nők feltétlenül érdeklődjenek az adott légitársaságnál, hogy a terhesség hányadik hetéig utazhatnak, ugyanis ez légitársaságonként változhat. Általában véve a 28. hétig nyugodtan lehet utazni, efelett orvosi igazolás szükséges. Ikerterhesség esetén az időkorlát a terhesség 32. hete, egy baba esetén pedig a 34-36. hét, ezt követően a légitársaságok már nem vállalják az utaztatást. Az orvosi igazolást az utazást megelőző 6 napon belül kell kiállítani. Bár az utasbiztonsági ellenőrző pontok technikai berendezései nem ártalmasak az egészségre, így a várandós kismamákra sem, de igény szerint ki lehet kerülni a fémérzékelő kapukat, ebben az esetben azonban a kézi ruházat átvizsgálás alól nem mentesülhetnek, ugyanis a biztonsági ellenőrzés mindenkire kötelező!

Egyedülálló gyerekek utazása

A legtöbb légitársaságnál (kivéve a fapados légitársaságokat) van lehetőség arra, hogy szükség esetén, megfelelő előkészületek után a kiskorúak egyedül utazzanak, de mindenhol érdemes előre érdeklődni a részletek felől, ugyanis korhatárok tekintetében mindenhol más szabályok vannak érvényben. Az adminisztratív intézkedések közül a legfontosabb, hogy ha nem szülői kísérettel utazik a gyerek, akkor az ország elhagyásához engedélyre van szükség. Nemzetközi járatokon általában 5 év alatti gyerekek nem utazhatnak egyedül, belföldi járatokon pedig 4 év a korhatár. E kor fölött a légiutas-kísérő felügyeletével utazik a kiskorú. Vannak azonban olyan fapados légitársaságok, ahol 16 éves kor alatt nem vállalják kiskorú egyedüli utazását, kizárólag akkor, ha legalább egy 16 év feletti utassal utazik, aki teljes felelősséget vállal iránta.

Kérdéseire szakértő repülőjegy értékesítő munkatársaink örömmel válaszolnak. Küldje el kérdéseit a zsolt@utazom.com email címre.

Utazom.com - Utazási Iroda

Utazom.com Kft. utazási iroda

1052 Budapest, Károly körút 6. (Astoria)

Tel./fax: +36 1 800 9255, 

Repülőjegy: +36 1 800 9255

repulojegy@utazom.com

 

Nyitva tartás:

Hétfőtől péntekig: 09:00-18:00
Szombat: zárva
Vasárnap: zárva

MKEH engedélyszám: U-001218

 

 

Facebook

Wizz Air
Odaút
Budapest (BUD)
2015-04-17 06:00
Visszaút
Budapest (BUD)
2015-04-17 06:00
58.500