Újtikos

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról Polgárnál letérünk a 36-os útra, onnan kb. 7 km; vasúton: a Nyíregyháza-Pusztakócs-Óhat vonalon. Újtikos magja az egri káptalan gazdasági központjaként jött létre a XIX. században, s a polgári birtoktest része volt. Az 1930-as években ezt a területet az egri káptalan átadta az államnak, s...

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról Polgárnál letérünk a 36-os útra, onnan kb. 7 km; vasúton: a Nyíregyháza-Pusztakócs-Óhat vonalon.

Újtikos magja az egri káptalan gazdasági központjaként jött létre a XIX. században, s a polgári birtoktest része volt. Az 1930-as években ezt a területet az egri káptalan átadta az államnak, s a földbirtokreform keretében 1938-39-ben megkezdődött az új falu telepítése. Összesen 116 ún. telepes család érkezett ide a környékbeli településekről, döntő hányaduk az akkori elképzelések szerint életképes méretű paraszti gazdasághoz és lakóházhoz jutott. A tervezők gondoskodtak arról, hogy a községben kiépüljön a legfontosabb intézményhálózat, de a római katolikus templom a háború közbejötte miatt csak 1959-ben készülhetett el. A település Tikos néven 1946-ban lett önálló község, 1948-tól Újtikos a neve. 1970-től Polgár társközsége, s csak 1991-ben lett ismét önálló.
A községben az egykori Nagysoron, a mai Petőfi utcán szemügyre vehetjük az 1939-40-ben épült "telepes" házakat. A falutól északra, a vasút mellett megtekintésre érdemes hely a Borockás, amely az egri káptalan majorsága, gazdasági központja volt.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!