Négyes

Mezőkövesdtől 19 kilométerre, délkeletre található, a megye déli határán. Csak közúton érhető el, legegyszerűbben a 3-as főútról Mezőkövesdnél lekanyarodva. A szomszéd községek: Borsodivánka és Tiszavalk.

A községet a Borsodi Mezőség és a Tisza határolja. Közelében, Poroszlónál régóta átkelőhely van a Tiszán. A síkság a folyó szabályozása előtt ártér volt, területén a Bükkalján eredő kisebb patakok sietnek a Tiszába. A táj éghajlata, csapadékviszonyai az alföldre jellemzőek. Határában kezdődik a Tisza-tó, melynek a községhez közelebb eső felső vége védett madárrezervátum.
A vidék ősidők óta alkalmas volt letelepedésre. A régészeti ásatások gazdag bronzkori leleteket hoztak a felszínre. A honfoglaló magyarok is községet alapítottak a Tisza mellett. Első okleveles említése 1331-ből való, és ebből kitűnik, hogy a község már korábban is létezett. Több család is birtokolta mellettük egy ideig a felsőtárkányi karthauziak, (a néma barátok) is tulajdonosok voltak.

A törökök, mint a szomszédos falvakat négyest sem kerülték el, behódoltatták, majd felégették. A település sokáig pusztaság volt, később tulajdonosa, a Szepessy család újjáépítette. Ezzel egy időben újra kellett telepíteni a lakosságot is. Annak érdekébem, hogy az új lakók huzamosabb ideig telepedjenek meg, átmenetileg különböző kedvezményeket kaptak. Ezek lejártával azonban újra megnőttek a szolgáltatási kötelezettségek, ami egyéb tényezőkkel együtt nagyfokú elszegényedéshez vezetett.

A község lakói mindig az állattenyésztésből és a földművelésből éltek. A Tisza és a patakok öntözte legelők kedveztek a szarvasmarha- és a birkatartásnak. A jobb minőségű földeket felszántották, gabonát és takarmánynövényeket termeltek. Kiegészítésként halászattal és háziipari tevékenységgel foglalkoztak. Mivel a község viszonylag távol esik a fő közlekedési utaktól és az ipari körzetektől, csak kevesen kerestek maguknak elhelyezkedési lehetőségeket az iparban. Az utóbbi időben a meglévő munkahelyek száma is lecsökkent, ami a munkanélküliek magas arányát eredményezte.

A község fejlődése jelentős volt az utóbbi időbem. A korábban kiépített víz- és telefonhálózat után a község teljes területén kiépítésre került a vezetékes gázhálózat és a szennyvízcsatorna hálózat. Ezzel a községben a teljes közművesítés megvalósult.

Négyes településnek 1993 óta a francia Voinsles településsel van testvértelepülési kapcsolata.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!