Zalaháshágy

Főoldal Európa Magyarország Nyugat-Dunántúl Az Őrségi régió Őrség ZalaháshágyZalaháshágy információk

A település megközelíthető: a 8-as úton Körmendig, majd tovább déli irányban a 86-os úton, Zalalövő előtt balra letérve.

A település nevét először 1296-ból ismerjük, 1328-ban „villa-Hasagh" alakban említik. Az elnevezést az egyik vélemény szerint a hársfákról kapta, amelyben a terület bővelkedett. A másik elképzelés szerint a falu a nevét a Hashagyi családról is nyerhette. Már az Árpád-korban központi hely volt. Ezt bizonyítja az ebben a korban épült temploma, amelyet többször átépítettek renováltak.
Lakott hely volt a török időkben is, bár a török katonai mozgások útjába esett. Kanizsa felszabadulása után, az itt élők helyzete könnyebbé vált, legalább a töröknek járó adókat nem kellett fizetni.  A falu birtokosa a Perneszy család volt. A faluhoz tartozó dűlők nevei: Pityer hegy, Vas hegy, Bakos hegy. Az egyik dombtetőt, ahol korábban házak álltak, Béka várnak nevezték, utalva arra, hogy valamikor a környék ingoványos volt. Templomát a protestánsoktól vették vissza. 1736-ban restaurálni kellett. A templom 400 személyes, kórusa fából van, harangja külön haranglábon. 1790-ben földesura a Bessenyei­család lett
A község előbb a salomvári anyakönyvi kerülethez tartozott, 1924 után a vaspöri kerülethez kerültek. A második világháború alatt a falu vesztesége 19 fő.
Az 1945-ös földosztás során 175 hold földet osztottak szét az igénylők között. 

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!