Mórichida

A település megközelíthető: az 1-es útról, vagy az M1-es autópályáról Győrig, majd tovább déli irányban a 83-as úton Tétig, innen nyugatra 6,2 km.

Móric nyitrai főispán és országbíró a testvérével Márk comessel a XIII. század elején hidat építtetett a Rábán, és a híd és a saját nevét adta a közelben épített monostornak. A középkori oklevelek rábai egyháznak (Ecclesia S. Jacobi de Raba) és Árpásrévnek is hívják. A település birtokosai, a Mórichidayak még a XV. század végén is a monostorba temetkeztek. A kolostor a török időkben elpusztult, temploma ma Árpáshoz tartozik.

A híres bortermelő dombvidék, a Sokoróalja lassan belesimul a Marcal-medencébe, de még itt, a folyócska partján is találunk pincesort. A község közelében fekszik a szőlőhegy, az egykori Akasztó-dombon. A sokoróaljai urasági szőlőhegyek közül az Ürgehegy őrzi legjobban az eredeti szerkezetet. Megvan még a kerítő gyepű és tanárok. Középen út szeli ketté, melynek két oldalán présházas pincék állnak. Ezek között nem egy százéves épület található. Van a hegyközséggel egyidős (32. számú pince) is. Megfigyelhető itt a lészás nádfedés, az ágasfás tetőszerkezet, több épületen látható oromzati füstkivezető nyílás. A hegyen mindig találni egy-egy helybelit, aki szívesen mesél az egykori szőlőbeli életről, és megkínálja az arra járót egy pohár borral.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!