Rácalmás

A település megközelíthető közúton: Budapestről a 6-os úton Dunaújváros előtt, vagy Székesfehérvár felől a 62-esen Dunaújvárosig, majd tovább a 6-oson észak felé; vasúton: a Pusztaszabolcs-Dunaújváros-Paks vonalon.

A kulcsi határban bronzkori és - az országban egyedülálló - longobárd temetőt tártak fel. Az Aquincumból délre vezető, a limes rendszert összekötő római út mentén több római mérföldkő került elő. Az egyiken XL jelzés látható ami azt jelenti, hogy Aquincumtól 40 római mérföld távolságra állították fel. A területen avar kori temetőket - köztük lósírokat - is feltártak, amelyekből gazdag leletanyag került elő.

A Dunára néző magaslaton fekvő község Almás, Szigetfő és Tikos középkori településekből olvadt eggyé, első írásos emléke 1329-ből maradt fenn. A ma is vizet adó Szentkút-forrás környéke a hagyomány szerint honfoglalás kori áldozati hely volt. A község szigetfői területén a középkorban kolostor állott, melyben IV. Béla király leánya, a később szentté avatott Margit nevelkedett egy ideig. Később a kolostorba görögkeleti vallású, bazilita rendi apácák költöztek, akik gazdálkodásból és a révház jövedelméből tartották fenn magukat. A kolostornak mára csak a töredékei láthatóak.

Ezen a vidéken a lakosság jelentős arányát századokon át a délszlávok képezték, korabeli elnevezéssel "rácok", akiknek ősei közül sokan még a török csapatokkal, mint martalócok jöttek az országba, majd itt - a török seregek hadi útja mentén - letelepedtek. Más csoportjuk 1690-ben érkezett Csernojevics Arzén pátriárka vezetésével. Létszámuk folyton változott: részben a költözések, részben az asszimilációs folyamatok által, majd az első világháború utáni visszatelepítésük során jelentősen csökkent.
Rácalmás életében századokon keresztül fontos szerep jutott a földbirtokos Jankovich családnak, amelynek tagjai között magas rangú katonatiszt és miniszteri tisztet betöltő politikus is volt. Rácalmás település alatt számos hosszú, zegzugos pince húzódik. Ezeket a török időkben vájta a lakosság, hogy itt bújjon meg veszély esetén. A pincéket ma már bor tárolására használják, hiszen ezen a vidéken kiváló minőségű terem belőle.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!