Vértessomló

A település megközelíthető közúton: az M1-es autópályán vagy az 1-es úton Tatabányáig, onnan délnyugati irányban Környére, majd délkeleti irányban 5 km. Múltját a környék többi településéhez hasonlóan a római korig vezeti vissza. A középkori Somolya a tatai várhoz tartozott. A község határában található Vitány vár 1379-ben már állt, ekkor Zsigmond király,...

A település megközelíthető közúton: az M1-es autópályán vagy az 1-es úton Tatabányáig, onnan délnyugati irányban Környére, majd délkeleti irányban 5 km.

Múltját a környék többi településéhez hasonlóan a római korig vezeti vissza. A középkori Somolya a tatai várhoz tartozott. A község határában található Vitány vár 1379-ben már állt, ekkor Zsigmond király, később a Rozgonyi, majd az Újlaki család tulajdonában volt. A török megszállás idején hol magyar, hol török kézben volt a vár, melyet végül 1598-ban felrobbantottak, nehogy ismét török erősségként használják. 1543-ban Somolya falu is elpusztult, és a hódoltság idején végig lakatlan maradt.

A lakatlan terület a XVII. század második felétől a Zichy, majd a Krapff családé volt, míg 1727-ben Esterházy Ferenc tulajdona lett, aki 1737-től római katolikus németeket telepített a faluba. A lakosság ekkor főként mész- és szénégetésből, szőlőművelésből élt. Itt már 1750-ben szénbányát nyitottak, s bányásztak követ is a falu határában. Búcsújáró temploma évszázadok óta vonzza a zarándokokat.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!