Somlóvásárhely

Somlóvásárhely a Somló-hegy környéki történelmi borvidék fővárosa. A település fennállásának ezeréves évfordulóját 1996-ban ünnepelte. A somlói a magyar történelmi borvidékek közül a legkisebb, ám évszázadok óta híres. Már a római korban termeltek bort a Somló-hegyen.

Somlóvásárhely a Somló-hegy környéki történelmi borvidék fővárosa. A település fennállásának ezeréves 

A vidéken itt tartották a vásárokat, s ennek emlékét őrzi a község neve: hol Apácavásárhelynek, hol Vásárhelynek, hol Nagyvásárhelynek hívták korábban.

A község 1996-ban, a millecentenárium idején ünnepelte ezeréves évfordulóját. Az egykor itt lévő Szent Lambert apácakolostort Szent István király alapította, és bencés apácák lakták. A monostort később Bakócz érsek a premontrei apácáknak adta.

A település később mezőváros lett, és a megye nyugati részének központja. A török hódoltság idején szinte minden elpusztult, a kolostort a XVIII. században felújították, és részben ma is állnak az épületei.

A település megközelíthető közúton: a 8-as úton Devecser után az út bal oldalán; vasúton: a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vonalon.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!