Zirc

Zirc az itteni ciszterci apátság műemlék épületegyütteséről nevezetes, amelyben könyvtár és múzeum is található. Az apátság angolkertjéből kialakult botanikus kert az ország legmagasabban fekvő arborétuma, melynek célja a Bakony őshonos növényeinek gyűjtése és bemutatása.

A település sorsa szorosan összekapcsolódik a cisztercita szerzetességgel. III. Béla király, akinek a felesége francia hercegnő volt, 1182-ben Clairvaux-ból hívta be a szerzeteseket, és ugyanolyan kiváltságokat biztosított nekik, mint amelyek őket Franciaországban megillették.

A francia szerzetesek templomot, monostort építettek e helyre, de munkájuk később elenyészett. A török időben Zirc is elpusztult, s története a XVIII. század elején kezdődik újra, ismét a ciszterekkel, akik akkor Poroszországból érkeztek, Heinrichauból. A hajdani települést újraalapították, kétszer is, mivel Heister osztrák tábornok is elpusztította a Rákóczi-szabadságharc idején. Kolostort és templomot építettek, később, 1814-ben Zirc a rend tartományi székhelye lett. 

Zirc városi rangját 1984-ben nyerte vissza, miután fejlődését nagyban elősegítette a közelében elkezdett szénbányászat. A város nevezetes szülötte Reguly Antal (1819-1858) a magyar nyelvészet úttörője.

A település megközelíthető közúton: a 8-as útról Veszprémnél kell észak felé kanyarodni a 82-es útra. Vasúton a Győr-Veszprém vonal mentén fekszik.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!