Moha

A település megközelíthető közúton: a 7-es úton Székesfehérvárig, onnan tovább a 8-ason, majd észak felé kanyarodunk; vasúton: a Székesfehérvár-Komárom vonalon. Moha község határában a neolitikumból és a bronzkorból kerültek elő leletek a Gaja-patak mellett és a belterületen.

A település évszázadok óta kitűnő ásványvizéről, a  kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, nátriumot és káliumot is tartalmazó Mohai Ágnes vízről ismert, amely jó hatású légzési és emésztési hurutos bántalmakra. A forrás őse a már 1374-ben említett Áldókút volt, amelynek jótékony hatását a nép ismerte. A kút később eltömődött. Miután Moha a XVIII. század végén a Bajzáth család tulajdonába került, a forrást feltárták, köré vendégházat építtettek, az odavezető út mentén sétányt alakítottak ki. A park a fehérváriak kedvelt mulatóhelyévé vált. Még színielőadást is rendeztek itt 1819-20-ban. A platánsor alkotta sétány ma is virul, a község egyik jelentős értéke.

Az itteni uradalmat 1869-ben Kempelen Imre örökölte. Az új tulajdonos Zsigmondy Vilmossal újíttatta fel a forrást. Az ásványvíz 1880 körül került először kereskedelmi forgalomba. Az azóta is kedvelt ásványvizet édesanyjáról, Bajzáth Ágnesről, Ágnes víznek nevezte el.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!