Mezőzombor

A 37-es útról letérve juthatunk a Szerencshez közeli településre. Vasútállomása a Miskolc - Szerencs - Sátoraljaújhely és a Miskolc - Szerencs - Nyíregyháza vonalon fekszik. A község nevét Lehel fiától, Zumbó vezértől származtatják. Hajdan várkastélya is volt Zumbor néven. Az oklevelek 1298-ban említik először mint a Rátold nembéli István fia, Kokos...

A 37-es útról letérve juthatunk a Szerencshez közeli településre. Vasútállomása a Miskolc - Szerencs - Sátoraljaújhely és a Miskolc - Szerencs - Nyíregyháza vonalon fekszik.

A község nevét Lehel fiától, Zumbó vezértől származtatják. Hajdan várkastélya is volt Zumbor néven. Az oklevelek 1298-ban említik először mint a Rátold nembéli István fia, Kokos birtokát. A XV-XVI. században egymást váltogatták a birtokosok a községben, ám 1567-ban a törökök által elpusztított puszta helyként említették. I. Lipót 1665-ben városi rangra emelte, és kiváltságokkal ajándékozta meg, városi pecsétje 1698-ból ismert.

A kuruc háborukban ismét elpusztult, elnéptelenedett, 1732-ben csak a lerombolt templom falai emlékeztettek a településre. Az újratelepülést segítette a falu XVIII-XIX. századi,több tucatnyi birtokosa, köztük az Orczy, Vay és Andrássy család.A településről származott el Lippay György (1600-1666) esztergomi érsek.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!