Telkibánya

A település egykor arany- és ezüstbányáiról volt nevezetes. Az ipartörténeti és történelmi műemlékeiről egyaránt nevezetes település a falusi turizmus egyik központja a vidéken.Az első írásos dokumentum 1270-ből való, mely önálló bányatelepként említi a települést.A jelenlegi Telkibánya hét falu népéből állott. Ezek voltak: Telki, Vámház, Naggyümölcs, Mindszent, Csör-Csőz, Rátka és Koncfalva. Ezek emlékét ma...

A település egykor arany- és ezüstbányáiról volt nevezetes. Az ipartörténeti és történelmi műemlékeiről egyaránt nevezetes település a falusi turizmus egyik központja a vidéken.

Az első írásos dokumentum 1270-ből való, mely önálló bányatelepként említi a települést.

A jelenlegi Telkibánya hét falu népéből állott. Ezek voltak: Telki, Vámház, Naggyümölcs, Mindszent, Csör-Csőz, Rátka és Koncfalva. Ezek emlékét ma már csak egy-egy határrész őrzi.

A település környékének egykor Európa hírű arany- és ezüstbányái olyan gazdagságot teremtettek, hogy ráragadt a ma is ismert Aranygombos Telkibánya elnevezés. A gazdag faluban ugyanis bearanyozták a templom tornyán lévő "gombot".

Egy, a XVI. században bekövetkezett bányaszerencsétlenség miatt a nemesfém bányászat évszázadokon át szünetelt, majd végképp megszűnt. A bányászkodás múltját ma is őrzik a bányabejáratok, az aranyőrlő- és mosóhelyei, valamint a község belterületén található múzeum.

A település történelmi nevezetessége a román kori Alexandriai Szent Katalin-templom és ispotály romjai, valamint a faragott kopjafás temető.

A gyönyörű környezetben fekvő Telkibánya környéke természeti látványosságokat is kínál. Ilyen egy Jégbarlangnak nevezett üreg a 375 méter magas Királyhegy északi lejtőjének lábánál, valamint a felszíni "perlitfolyás". A perlit, ez a ritka ásványi anyag Magyarországon csak ebben a térségben fordul elő. A telkibányai perlit-kibújásnál a perlitszemcsék folyamatosan peregnek - mintha valóban folyna a finom "homok".

Telkibánya a Göncöt és Pálházát összekötő, hegyek között vezető úton érhető el.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!