Pálháza

A festői környezetben fekvő település környékének turistaközpontja. Innen indul az ország legrégebbi erdei kisvasútja. Építészeti látványosság a kőkapui Károlyi-kastély.A Bisó-patak völgyében fekvő település valószínűleg a füzéri vár egykori birtokosa, Drugeth Fülöp nádor utasítására jött létre új faluként az 1320-as években.Az első írott emlék 1389-ből származik, ekkor adta Luxemburgi Zsigmond örök adományul...

A festői környezetben fekvő település környékének turistaközpontja. Innen indul az ország legrégebbi erdei kisvasútja. Építészeti látványosság a kőkapui Károlyi-kastély.

A Bisó-patak völgyében fekvő település valószínűleg a füzéri vár egykori birtokosa, Drugeth Fülöp nádor utasítására jött létre új faluként az 1320-as években.

Az első írott emlék 1389-ből származik, ekkor adta Luxemburgi Zsigmond örök adományul a Füzéri várat és tartozékait - köztük Pálházát is - Perényi Péternek. A település utolsó birtokosai, 1686-tól 1947-ig a Károlyiak voltak. Ma is látható vadászkastélyuk a XIX. és XX. század fordulóján épült.

A feljegyzések szerint ez a terület többször lakatlanná vált, legutóbb, a XVIII. század közepén a Károlyi család népesítette be református vallású magyarokkal.

A Károlyiak itteni tevékenységének köszönhetően épült fel 1875-ben a mai fűrészüzem elődje, a fűrészmalom, és 1888-ban az ország legrégibb erdei kisvasútja, amely ma már Rostallóig közlekedik.

A település nevét perlitbányája tette országszerte ismertté.

Pálháza a 3-as és a 37-es főuton Hidasnémeti és Sátoraljaújhely között, a szlovák határhoz közeli összekötő úton érhető el.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Alrégiók

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!