Nagyhuta

A hegyek között megbúvó település megközelíthető Hidasnémeti vagy Sátoraljaújhely felől, a 3-as és a 37-es főutat összekötő útról Pálházánál kell letérni, és Kishután keresztül érhető Nagyhuta.A település a XVIII. században épített huta mellett jött létre. Első írásos említése 1763-ból maradt fenn Huta Radvaniensis alakban. Eredetileg itt állították elő a regéci uradalom gazdasági épületeihez szükséges...

A hegyek között megbúvó település megközelíthető Hidasnémeti vagy Sátoraljaújhely felől, a 3-as és a 37-es főutat összekötő útról Pálházánál kell letérni, és Kishután keresztül érhető Nagyhuta.

A település a XVIII. században épített huta mellett jött létre. Első írásos említése 1763-ból maradt fenn Huta Radvaniensis alakban. Eredetileg itt állították elő a regéci uradalom gazdasági épületeihez szükséges üvegeket. Fenntartása érdekében tulajdonosai bérbe adták az üzemet, azonban 1743-ban átmenetileg megszüntették. 1711-1779 között a Trautschon hercegi család birtokolta, majd a kamara vette át. A kincstártól herceg Bretzenheim kapta királyi adományként. Az 1823-as összeíráskor még a szomszédos Kishutával együtt Ó- és Újhuta néven szerepeltek. Majd 1851-ben visszanyerte önállóságát a falu, neve 1863-tól - utalva a falu patakjára - Sompatak-Nagyhuta, 1905-től pedig Nagyhuta. A falu állandó lakóinak jelentős része ma is szlovák nemzetiségűnek vallja magát.

Nagyhuta legfőbb nevezetessége a környezete. A szép táj, a csendes környezet vonzza a turistákat, a városi embereket.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!