Kovácsvágás

A 3-as és a 37-es főutat összekötő útról - Mikóháza és Pálháza között - letérve érhető el a hegyek között fekvő település.A környéken talált paleolitikus és neolitikus kőeszközök arra utalnak, hogy ezen a vidéken nagyon régóta laknak emberek. A falu első írásos említése 1427-ből maradt fenn Vagas alakban. Az erdőirtványon keletkezett település -...

A 3-as és a 37-es főutat összekötő útról - Mikóháza és Pálháza között - letérve érhető el a hegyek között fekvő település.

A környéken talált paleolitikus és neolitikus kőeszközök arra utalnak, hogy ezen a vidéken nagyon régóta laknak emberek. A falu első írásos említése 1427-ből maradt fenn Vagas alakban. Az erdőirtványon keletkezett település - erre utal a neve is - első ismert birtokosa a pelsőci Bebek család volt, majd a Perényiek füzéri várához tartozott. A török hódoltság idején elpusztult, csak a XVIII. század második felében népesült újra a falu szénégetőkkel, erdei munkásokkal.

Műemléki szempontból figyelemre méltó a falu temetője, ahol a XVIII-XIX. századi református sírkövek mellett, kicsit távolabb - elkülönülve - 20-25 izraelita sírkő is található. Úgy tartják, az országban itt nyílt meg először, az 1940-es években falumúzeum, de az a háború miatt megszűnt, majd hosszú szünet után, 2004-ben avatták fel a település múltját bemutató új tájházat.

A település napjainkra is megőrizte hagyományosan mezőgazdasági jellegét, ma is sokak számára jelent munkát és megélhetést az erdő. A természeti környezet egyre több turistát vonz a faluba.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!