Rudabánya

A település régészeti szenzációkról, az itt talált ősmajom-leletekről vált ismertté. Az egykor jelentős bányásztelepülésen alakították ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye bányászattörténeti múzeumát. Nevezetes a falu festett fakazettás mennyezetű református temploma is.

Rudabányát oklevél először 1299-ben említette Ruda néven. Felvirágzása a XIV. században kezdődött, az ezüstbányászattal szerzett egykori gazdagságról tanúskodott nagyméretű XIV. századi temploma.

A középkorban jelentős vasércbányászat volt itt, Nagy Lajos 1378-ban bányavárosi rangra emelte Rudabányát. Erre az időre utal a ma is meglévő ezüst várospecsét, bányászszerszám ábrázolással. Mindez hosszú évszázadokon keresztül meghatározója volt a község életének.

A bányászat megindítására a felvidékről német telepeseket telepítettek le a városban. A XIV-XVI. században a legfontosabb bányatermék a réz- és az ezüsttartalmú ólomérc volt.

1564-től az állandósult török támadások következtében a település elszegényedett, lakossága megfogyatkozott. A XVII. századra jobbágyfalu lett, bányászat nélkül.

Gvadányi Sándor szendrői várkapitány 1692-ben vette újra művelés alá a rézérctelepeket. Trianon után ez az egy jelentős ércbányája maradt az országnak. A II. világháború után a bányászat robbanásszerű fejlődésnek indult, 1962-ben pedig felépült egy ércdúsító mű is. A lelőhely 1986-ra merült ki.

A földkutatás közben az érceken túl itt találták meg 1967-ben azt a 10 millió éves ősmajomkoponyát, amely a majmok és az ember fejlődésének szétválása előtti utolsó állomást jelenti. A leletet a tudományos világ Rudapithecus hungaricus néven ismeri. 1998 nyarán újabb szenzációs, Gabi névre keresztelt lelet került elő az emberré válás hazai lelőhelyén.

Rudabánya neves szülötte Gvadányi József (1725-1801) a Peleskei nótáriusról szóló mű írója.

A település a 26-os és a 27-es utat Sajószentpéter és Edelény között, illetve Sajókaza és Szendrő között összekötő utakon érhető el. Vasútállomása a Kazincbarcika-Rudabánya vonalon van.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!