Sajólád

A 3-as, a 35-ös és a 37-es utak között fekszik a település.Árpád-kori település, amely nevét a Laad nemzetségről, más feltételezések szerint Szent Lászlóról kapta. A Czudar család a XIV. század második felében pálos kolostort alapított a településen, és ettől kezdve a település története összeforrt a kolostor történetével. A terület birtokosai és...

A 3-as, a 35-ös és a 37-es utak között fekszik a település.

Árpád-kori település, amely nevét a Laad nemzetségről, más feltételezések szerint Szent Lászlóról kapta. A Czudar család a XIV. század második felében pálos kolostort alapított a településen, és ettől kezdve a település története összeforrt a kolostor történetével. A terület birtokosai és a magyar királyok - különösen Mátyás - számos kiváltsággal ruházták fel a kolostort. 1506-ban ide vonult vissza Martinuzzi Fráter György is, akit a kolostor perjeljének választottak. 1527-ben Szapolyai János itt táborozott, és innen indult Lengyelországba. Ferdinánd híve, Serédy János 1537-ben a kolostort kifosztotta és feldúlta, és ezzel kezdődött a település és a kolostor hanyatlása. A XVII. században a kolostor már teljesen elhagyatott volt. A rend feloszlatása után birtokai a Vallásalaphoz kerültek, és maradtak a XIX. század végéig.

Sajóládot 1950-ben egyesítették a szomszédos Sajópetrivel Ládpetri néven. A két község 1957-től különvált, ám 1966-től közös volt a településirányítás, csak 1990-től önállósodott teljesen a két község.
Lád a gyarapodó, népességét tekintve töretlenül fejlődő települések egyike Borsodban, és ez a népességnövekedés ma is tart.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!