Szanticska (Abaújlak)

Magyarország legkisebb települése, Szanticska. Jelenleg 19 háza, 2 temploma és 8 ott élő lakosa van. A kézműves hagyományokat felelevenítő és éltető Szanticska arculata máig érintetlen.

A falut 1317-ben említették először iratok. Neve a szlovákSzentecske szóból származik, melynek jelentése: Szent István.

A török időkben elnéptelenedett, de 1720 után újra benépesült, főként rutén lakókkal. A gazdag, fejlődő falut 1870-ben a szomszédos Abaújlakhoz csatolták. Az elvándorlás innen az 1930-as évektől indult meg. A lakosok száma 1973-ban 22 házban 73 fő, 1987-ben 9 lakos, 1988-ban pedig márcsak 1 lakója volt a településnek.

Szanticska ma is Magyarország legkisebb lakott települése. Lakói azonban célként fogalmazták meg a falu életre keltését. Napjainkban elsősorban olyanok látogatják a falut, akiket vonz a táj szépsége, a jó levegő, a hagyományos paraszti életmódot bemutató néprajzi eszközök sokasága, a műhelymunka, illetve a társadalmi rendezvények.

Falufejlesztés

Program született a meglévő értékek - a romlatlan ősi állapot, a falu egységes népi építészete, egyedülálló mikroklímája, a természeti szépségek - megmentésére. Megkezdődött az új értékek teremtése, népi mesterségeket bemutató műhelyek, kiállítások létrehozása.

A falufejlesztési program 1992-ben Európai Falufelújítási Díjkitüntetést kapott. Legfontosabb eredmény, hogy az elvégzett munkák a falu különleges egységét nem bontották meg.

A falu napjainkban már komfortos település: vezetékes ivóvíz, telefonhálózat, eredeti formában felújított épületek várják az idelátogatókat. Van villanyfényes sportpálya, saját újság, és falu-tv, internet - de mindezek mellett békében megfér a vályogvetés.

Az érdeklődők bekapcsolódhatnak a kovácsműhely, a fazekasműhely, a szövöde, a pékség, a gyertyamártó, a batikoló műhely munkájába, megismerhetik az ólomöntés, a kukoricamorzsolás, a vályogvetés fortélyait. Megtekinthetik a mezőgazdasági gépgyűjteményt, a kőzetkiállítást, a fotókiállítást, az istállógalériát és a méhesházat.

A szabadtéri színpadon neves művészek fellépésével előadásokat tartanak minden nyáron. Mezei futóversenyt, nemzetközi kerékpárversenyt rendeznek a faluban évente. A környék ideális terep a gyalogos- és kerékpártúrák számára.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!