Varsány

A település közúton közelíthető meg: a 22-es útról Szécsénynél dél felé kell letérni.A falu nevéből arra következtethetünk, hogy a honfoglalás idején a magyarokhoz csatlakozott jász néptöredék Varsány nevű törzse telepedett le itt. Az első írásos megnevezés 1219-ből származik: akkor említették a Varsányban lakó Primust, aki a királyi vármegye egyik prisztalduszaként tevékenykedett....

A település közúton közelíthető meg: a 22-es útról Szécsénynél dél felé kell letérni.

A falu nevéből arra következtethetünk, hogy a honfoglalás idején a magyarokhoz csatlakozott jász néptöredék Varsány nevű törzse telepedett le itt. Az első írásos megnevezés 1219-ből származik: akkor említették a Varsányban lakó Primust, aki a királyi vármegye egyik prisztalduszaként tevékenykedett. (E méltóság viselőjének tanúvallomása hiteles volt.)

A XIII. század elején a falu a Varsányiak birtoka volt, Károly Róbert azonban elvette tőlük, mert az 1312-es rozgonyi csatában Csák Máté oldalán harcoltak. Az uralkodó 1319-ben Szécsényi Tamás vajdának adományozta a falut. Szécsény várának eleste, 1552 után itt is török világ következett. A falu 1562-ben Hasszán bin Ahmed hűbérbirtoka volt. A közeli Tábpuszta a középkorban önálló település volt, írásos említése 1327-ből és 1391-ből maradt fenn. Tábot a török defterek is említették 1562-ben, bizonyos Haszszán Bali hűbérbirtokaként.

A közeli Tábpuszta a középkorban önálló település volt, írásos említése 1327-ből származik. A pusztán álló idős fűzfa védett, földre támasztott gallyai gyökeret eresztettek, s maguk is fává fejlődtek, így az egyetlen fa ligetté fejlődött.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!