Szalmatercs

A település megközelíthető Balassagyarmat vagy Salgótarján felől közúton: a 22. számú főút mentén, Zagyvapálfalva és Szécsény között fekszik. A falu középkori eredetű, neve már szerepelt az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben. A "Szalma" előtag a besenyők nyelvén őrt jelentett, más vélemények szerint ezen a szón tényleg a kicsépelt gabona szárát kell érteni....

A település megközelíthető Balassagyarmat vagy Salgótarján felől közúton: a 22. számú főút mentén, Zagyvapálfalva és Szécsény között fekszik.

A falu középkori eredetű, neve már szerepelt az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben. A "Szalma" előtag a besenyők nyelvén őrt jelentett, más vélemények szerint ezen a szón tényleg a kicsépelt gabona szárát kell érteni. A "tercs" minden bizonnyal szláv eredetű. A XVIII. század végére Szalmatercs egyik része ismét jobbágyfalu lett, nemesi részét 1846-ig, az egyesítésig, Pusztatercsnek nevezték. A középkori plébánia a törökdúlás idején elpusztult, s azóta sincs itt templom, ezért az 1990-es években az egykori iskolában imaházat alakítottak ki.

A település lakói elsősorban a mezőgazdaságból élnek. Az érintetlen természeti környezet miatt szívesen jönnek ide a kirándulók, turisták.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!