Patvarc

A település megközelíthető közúton: Budapest felől a 2. majd a 22. számú úton jutunk Balassagyarmatra, onnan kelet felé haladva - öt kilométernyire - jutunk a Feketevíz-patak partján fekvő községbe. A VI. században szlávok telepedtek le itt, a falu neve a Potvor személynévből származik. Az első írásos említés szerint 1460 és 1481...

A település megközelíthető közúton: Budapest felől a 2. majd a 22. számú úton jutunk Balassagyarmatra, onnan kelet felé haladva - öt kilométernyire - jutunk a Feketevíz-patak partján fekvő községbe.

A VI. században szlávok telepedtek le itt, a falu neve a Potvor személynévből származik. Az első írásos említés szerint 1460 és 1481 között a község a szécsényi uradalomhoz tartozott. A XVI. században a török hódoltság része volt, a korabeli adólajstromok 1562-ben nyolc itteni háztartást említettek. Patvarc az 1500-as évek végén, a tizenöt éves háború felszabadító harcainak idején elpusztult, az összeírásokban még 1720-ban sem szerepelt. A falu ezután, 1770-ig települt újra. Az ide érkező betelepülők nagyrészt szlovákok voltak.

A szlovák határ közelében fekvő falu lakóinak többsége ma is mezőgazdaságból él. A nyugalmat kedvelő turisták számára ideális hely lehet a pihenésre, kikapcsolódásra.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!