Magyarnándor

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról Aszódnál kell letérni a Balassagyarmat felé vezető útra, amely áthalad Magyarnándoron; vagy elérhetjük vasúton is, az Aszód-Balassagyarmat vonalon.A "Nándor" név alapján feltételezhető, hogy a IX. századi bolgár dukátus idején, ami a mai Nógrádban érte el területének legészakibb kiterjedését, katonai szállást létesítettek ezen a helyen....

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról Aszódnál kell letérni a Balassagyarmat felé vezető útra, amely áthalad Magyarnándoron; vagy elérhetjük vasúton is, az Aszód-Balassagyarmat vonalon.

A "Nándor" név alapján feltételezhető, hogy a IX. századi bolgár dukátus idején, ami a mai Nógrádban érte el területének legészakibb kiterjedését, katonai szállást létesítettek ezen a helyen. A falu neve korábban csak Nándor volt, a megkülönböztető és megtisztelő magyar jelzőt 1906-ban kapta. Az első írásos említés egy, a váci káptalan által 1287-ben kiállított oklevélből való. 1332-ben a falu plébániája már létezett. A birtoklástörténeti adatok hiányosak, de említést tettek a községről az 1559-es török adóösszeírásban, "Landor" néven. A középkorban Magyarnándor mai közigazgatási területén volt egy Sokor nevű falu is, amelyet 1499-ben említettek egy oklevélben; valószínűleg a török időkben pusztult el.

Évszázadokkal ezelőtt önálló település volt a mai Kelecsénypuszta is, ami Magyarnándortól délre, mintegy három kilométerre található, az Aszódra vezető út mellett. Első írásos említése 1379-ből származik, de valószínű ennél is régebben lakott volt, mert neve a kerecsen(sólyom) szó származéka. Ez arra utal, hogy már az Árpád-házi királyok idejében solymászok éltek itt.

Magyarnándor keleti szélén 1998-ban kezdték meg a Rézparti-víztározó feltöltését. A 900 méter hosszú mesterséges tó a jövőben az idegenforgalomban, a tervek szerint főleg a horgászturizmusban játszik majd szerepet, de a tenyésztett és röptetett tőkésréce vadászatára már a tározó vízfelületének kialakulása óta van lehetőség.

Magyarnándorban általában szeptemberben, Ipoly Regionális Magyar-Szlovák Kiállítás és Vásár címmel háromnapos rendezvényt tartanak, amelyen a határfolyó mindkét oldalán működő vállalkozások képviseltetik magukat. A nógrádi résztvevők és a helybeliek mellett rendszerint szép számmal akadnak más megyékből és országokból érkező kiállítók is.
Augusztus 20-a tiszteletére rendszeresen bearatási ünnepség várja az érdeklődőket: a mulatságot népművészeti együttesek fellépése színesíti.
Magyarnándor és a szomszédos Mohora hagyományőrzői a közösen működtetett Pávakör műsorával közösen vesznek részt fesztiválokon, különféle fellépéseken.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!