Vizslás

A település megközelíthető közúton: az M3-asautópályáról Hatvannál kell letérni a 21. számú, Salgótarján felévezető útra, arról Zagyvapálfalánál kelet felé fordulva jutunk atelepülésre. A község közelében lévő Borsos-domb tetején bronzkori temetkezési helyet tártak fel az 1940-es években. Leletanyaga a budapesti Nemzeti Múzeumba került. A mai újlaki településrész már a tatárjárás korában lakott...

A település megközelíthető közúton: az M3-asautópályáról Hatvannál kell letérni a 21. számú, Salgótarján felévezető útra, arról Zagyvapálfalánál kelet felé fordulva jutunk atelepülésre.

A község közelében lévő Borsos-domb tetején bronzkori temetkezési helyet tártak fel az 1940-es években. Leletanyaga a budapesti Nemzeti Múzeumba került. A mai újlaki településrész már a tatárjárás korában lakott volt Faluhely elnevezéssel. Az első írásos említés - Wyslas néven - 1456-ból származik. Egymástól két kilométerre lévő településrészből - Vizslásból és Vizslás-újlakból - áll. A hagyomány szerint Újlakpuszta határában állt a Petőfi Sándor által megénekelt Kutyakaparó csárda, amelyet a költő akkor látogatott meg, amikor Salgó várában is járt. Van a községben néhány népi építészeti értéket jelentő lakóház, amelyek közül is a legjelentősebb a két "szabadkéményes" épület.

Valamikor mindkét településrészen működött kőszénbánya, de már mindkettőt régen bezárták. Ma a lakosság jelentős része mezőgazdaságból él, illetve a közeli Salgótarjánban dolgozik.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!