Mihálygerge

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról Hatvannálkell letérni a Salgótarján felé vezető 21. számú útra, onnan aKarancskeszin át Szécsény felé haladó úton jutunk a faluba.Az Ipoly-vidék jellegzetes szalagtelepülése, a Karancs-hegység északi vonulatai között, a Dobroda-patak völgyében fekszik. A falu a legrégibb dokumentumok szerint eredetileg szintén a Zách nemzetség ősi birtoka...

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról Hatvannálkell letérni a Salgótarján felé vezető 21. számú útra, onnan aKarancskeszin át Szécsény felé haladó úton jutunk a faluba.

Az Ipoly-vidék jellegzetes szalagtelepülése, a Karancs-hegység északi vonulatai között, a Dobroda-patak völgyében fekszik.

A falu a legrégibb dokumentumok szerint eredetileg szintén a Zách nemzetség ősi birtoka volt. Amikor a Záchok birtokait elkobozták, a település birtokrészeit is az Ákos nembeliek kapták. A község római katolikus temploma - a régi fatemplom helyén - 1766-ban épült. A XIX. és a XX. század fordulóján a térség jelentős nagybirtokosa Mocsány István volt. Mintaértékű, modernizálódó gazdaságában jelentős gyümölcsöst és konyhakertészetet műveltek, híres telivér lovakat tenyésztettek. A falu lakói elsősorban mezőgazdaságból élnek.

A községben példaszerű a néphagyományokhoz kapcsolódó, minden korosztályt átfogó, az utánpótlást tudatosan kinevelő kulturális tevékenység. Az Ipoly és a Dobroda együttes, a Tücsök gyermek népzenei együttes, a szájharmonika-zenekar rendszeres résztvevője a helyi, a térségi, a megyei folklór rendezvényeknek, s többször szerepeltek már külföldön is.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!