Mátraterenye

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról Hatvannál kell letérni a 21. számú útra, arról pedig Kisterenyénél nyugatra fordulva, a 23. számú útról észak felé továbbhaladva jutunk a faluba.A település a mára már csaknem összeépült Homokterenye és Nádújfalu egyesítéséből keletkezett. Nádújfalu 1426-ban az Iváni család birtoka volt, a krónikában 1463-ban Wyfalw...

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról Hatvannál kell letérni a 21. számú útra, arról pedig Kisterenyénél nyugatra fordulva, a 23. számú útról észak felé továbbhaladva jutunk a faluba.

A település a mára már csaknem összeépült Homokterenye és Nádújfalu egyesítéséből keletkezett. Nádújfalu 1426-ban az Iváni család birtoka volt, a krónikában 1463-ban Wyfalw (Újfalu) alakban szerepelt, 1554-ben pedig már a lakatlan helységek között jegyezték fel. A török kor előtt nem a mai helyén állt; a legenda szerint az emberek a környék nádasaiban vészelték át a nehéz időket, innen a település nevének előtagja.

Homokterenye régi neve Atyaháza volt, 1274-ben említette először egy oklevél: abban az évben IV. László király a település egy részét Sebestyén tornai ispánnak adományozta. Az Árpád-korban Atyaházát solymászok lakták. Zsigmond király 1404-ben Homokterennei Miklósnak adományozott itt birtokrészeket. A település földesura 1418-ban Homokterennei Jakab fia, János lett, s ekkor vette fel a falu is a Homokterenne nevet. A török hódoltság idején, 1555-58-ban az adószámadások szerint a falu a hatvani szandzsákhoz tartozott. Annak ellenére, hogy Homokterenye török fennhatóság alatt állt, 1563-ban Berényi András nyerte adományul.
Mátraterenye része Jánosakna is; a volt bányászkolóniát akkor alapították, amikor fénykorát élte a környék szénvagyonának kiaknázása.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!