Vanyarc

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról Hatvannálkell letérni a 21. számú útra, arról pedig Jobbágyinál nyugat felétovábbhaladva jutunk Szirákon át Vanyarcra, vagy elérhetjük a 2. számúút felől Rétságon és Romhányon át.A falu határában földvár állt egykor, az első írásos említés pedig 1286-ból, IV. László király egyik okleveléből való. A fennmaradt...

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról Hatvannálkell letérni a 21. számú útra, arról pedig Jobbágyinál nyugat felétovábbhaladva jutunk Szirákon át Vanyarcra, vagy elérhetjük a 2. számúút felől Rétságon és Romhányon át.

A falu határában földvár állt egykor, az első írásos említés pedig 1286-ból, IV. László király egyik okleveléből való. A fennmaradt okiratok szerint 1358 októberében ülést tartott a vármegye gyűlése, amin részt vett Vanyarci Tamás is, aki lakóhelye nevét vette fel. A régi Vanyarc helyére a XVIII. század elején szlovákok települtek Zólyom vármegyéből.

A vanyarci Beniczky-kúria irodalomtörténeti emlékhely: gyakran megfordult itt Madách Imre, Mikszáth Kálmán és Szontagh Pál is. Az irodalomtörténészek szerint Madách Az ember tragédiájának Éváját is Veres Pálnéról mintázta. Veres Pálné (Beniczky Hermin) a magyar nőnevelés úttörője Vanyarcon született.

Vanyarc a szlovák nemzetiségi kultúra egyik központja. Minden év szeptemberének második szombatján Haluskafesztivál (sztrapacskafőző-verseny) helyszíne a település.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!