Szarvasgede

A település megközelíthető közúton: az M3-asautópályáról Hatvannál kell letérni a 21. számú főútra, arról pedigJobbágyinál nyugatra fordulva jutunk a faluba. A szájhagyomány szerint a falu onnan kapta a nevét, hogy a vidéken szívesen vadászgató Mátyás király szarvasokat ejtett el a környéken. Egy másik magyarázat szerint a település neve eredetileg Vas-Gede volt,...

A település megközelíthető közúton: az M3-asautópályáról Hatvannál kell letérni a 21. számú főútra, arról pedigJobbágyinál nyugatra fordulva jutunk a faluba.

A szájhagyomány szerint a falu onnan kapta a nevét, hogy a vidéken szívesen vadászgató Mátyás király szarvasokat ejtett el a környéken. Egy másik magyarázat szerint a település neve eredetileg Vas-Gede volt, ez módosult később Szarvasgedére.
A vidék a Csór nemzetség birtoka volt, egy középkori oklevél 1313-ban említette először. Csór Tamás földesúr a XIV. század első felében templomot építtetett itt, majd 1344-ben az akkor Avignonban székelő pápától búcsúengedélyt is szerzett. Az oklevelek szerint 1554-ben még állt Gedevára, de nem sokkal később elpusztult.
A XIX. század végén a községben élt a szécsényi születésű orvos, dr. Velics Antal orientalista, aki magyarra fordította a török kincstári adóívek szövegét, értékes forrást szolgáltatva a kutatóknak.

A tervek szerint az ősi termesztett növényfajták megóvása érdekében géntelepet hoznak létre a településen. (Hunyadi út vége)

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!