Mályi

A 3-as út mentén fekszik a település.A község már a honfoglalás korában is lakott volt, majd később a Myskoucz nemzetség birtokába került. Egy 1233-ből származó oklevél a falut Maly, majd Mali néven említi. A név feltehetően a mál (hegyoldal, oldal) szóból ered.A XIV. században a Széchyek birtoka, majd a diósgyőri vár...

A 3-as út mentén fekszik a település.

A község már a honfoglalás korában is lakott volt, majd később a Myskoucz nemzetség birtokába került. Egy 1233-ből származó oklevél a falut Maly, majd Mali néven említi. A név feltehetően a mál (hegyoldal, oldal) szóból ered.

A XIV. században a Széchyek birtoka, majd a diósgyőri vár tartozéka lett. Ebben az időben híres volt bortermeléséről. A következő évszázadokban számtalan tulajdonosa volt, és meglehetős jólétben éltek lakosai. A török időszak adóterhei miatt azonban többször elnéptelenedett, a Thököly és Rákóczi által vezetett kuruc háborúkban pedig végképp pusztává vált, és csak a szatmári béke után települt be újra.

Az itt található sóder kitermelésére megalakult Mezőnyékládházi Kavicsbánya Részvénytársaság 1940-ben már 60 főt foglalkoztatott, a falu határában található bányató ma is népszerű pihenőhely.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!