Ostoros

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról Mezőkövesdnél kell Eger irányába fordulni.Első okleveles említésként 1330-ban a települést Ystoros néven találjuk, Anonymus pedig Ostoros névalakban említi. 1446-ban a falu határában az egri káptalan tihaméri birtokának jobbágyai szőlőt ültettek. Az 1552-es év az Eger közeli települések sorsát megpecsételte: ekkor égették fel a törökök...

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról Mezőkövesdnél kell Eger irányába fordulni.

Első okleveles említésként 1330-ban a települést Ystoros néven találjuk, Anonymus pedig Ostoros névalakban említi. 1446-ban a falu határában az egri káptalan tihaméri birtokának jobbágyai szőlőt ültettek. Az 1552-es év az Eger közeli települések sorsát megpecsételte: ekkor égették fel a törökök először a falut, 1715 körül újranépesült, miután az egri papnevelde birtokába került.

A bortermelés elsődlegességét bizonyítja az 1834-ből fennmaradt községi pecsétlenyomaton látható négyfürtű szőlőtőke is. A történelmi múltból következően pincés település, a feltárt 700 pincét hol gazdasági, hol lakásfunkcióra használták. A barlanglakások az 1940-es évekig szolgáltak lakóhelyül az itt élőknek.

Az 1925. évi földrengés epicentruma Ostoros község volt, ekkor több mint 400 lakóház megsérült, használhatatlanná vált nagyon sok pincelakás is.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!