Verpelét

A település megközelíthető közúton: a 3-as útról Kápolnánál észak felé kanyarodva; vasúton: a Kisterenye-Kál-Kápolna vonalon.A Mátra lábánál, a Tarna völgyében fekvő falu határában bronzkori és kelta leletek mellett szkíta emlékeket is találtak. Első okleveles említése 1252-ből maradt fenn. A XIV. század végén a siroki vár tartozéka lett, birokosa a Kompolti és...

A település megközelíthető közúton: a 3-as útról Kápolnánál észak felé kanyarodva; vasúton: a Kisterenye-Kál-Kápolna vonalon.

A Mátra lábánál, a Tarna völgyében fekvő falu határában bronzkori és kelta leletek mellett szkíta emlékeket is találtak. Első okleveles említése 1252-ből maradt fenn. A XIV. század végén a siroki vár tartozéka lett, birokosa a Kompolti és az Országh család volt. A török időkben is megmaradt - de a XVIII. században elnéptelenedett. Viszont 1828-ban már mezővárosi rangot kapott. Ma nagyközségként tartják számon.

Verpelét mezőgazdaságának két specialitása van: a szőlő- és a dohánytermesztés. Mindkettő hagyományava XVI-XVII. századig vezethető vissza. Kitűnő borai ma is híressé teszik Verpelétet.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!