Sály

A 3-as főútról Bükkábrány és Vatta között lekanyarodva juthatunk el a településre.Sály környékét már a bronzkori népek is lakták, akiket hunok, majd avarok váltottak föl. A honfoglalás után az Örsúr nembeli Sályiak birtoka, bár első okleveles említése csak 1348-ból származik. A szőlőtetűjárvány előtt a Bükkalja egyik legvirágzóbb szőlőtermesztő községe volt.A közigazgatásilag...

A 3-as főútról Bükkábrány és Vatta között lekanyarodva juthatunk el a településre.

Sály környékét már a bronzkori népek is lakták, akiket hunok, majd avarok váltottak föl. A honfoglalás után az Örsúr nembeli Sályiak birtoka, bár első okleveles említése csak 1348-ból származik. A szőlőtetűjárvány előtt a Bükkalja egyik legvirágzóbb szőlőtermesztő községe volt.

A közigazgatásilag Sályhoz tartozó Latorút elsősorban váráról nevezetes, bár sem építéséről, sem pusztulásáról nincsenek pontos adataink. Az innen eredő, bővizű Lator-patak - amely télen sem fagy be, és a maradványfajnak tekinthető feketecsigák lakhelye - a II. világháború előtt Latorúton és Sályban 8 vízimalmot hajtott. A hagyomány szerint aranyat is mostak belőle.

A XVI. századtól az Eötvös családnak voltak a községben birtokai. A XIX. század elején az író is sok időt töltött Sályon.
Gárdonyi Géza (1863-1922) hétéves korától három évig a faluban élt, és itt járt elemi iskolába. Édesapja, Ziegler Sándor a Gorove uradalom gépésze volt.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!