Zabar

A település csak közúton közelíthető meg: az M3-as autópályáról. Hatvannál kell letérni a 21. számú, Salgótarjánba vezető útra, onnan kelet felé tovább haladva, Cereden át, a Pétervásárára vezető úton jutunk a faluba.

Nógrád megye legkeletibb települése, Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Heves megye határán, az országhatárhoz közel, a Tarna völgyében fekszik.

Már a bronzkorban is lakott volt e dombokkal és völgyekkel tagolt táj, amit a környéken előkerült leletek is bizonyítanak. A pápai tizedszedők templomos helyként Sobur névalakban már 1332-ben feljegyezték dézsmajegyzékükbe. Az oklevelekben először 1359-ben jelent meg Zabar neve, amikor a Zabary és a Bebek család birtoka volt. A XVIII. század végén, a XIX. század elején nagyobb létszámú szlovák és német család települt a községbe. A trianoni békeszerződés előtt Zabar Gömör vármegyéhez tartozott, s csak a határok átrajzolása után került Nógrádba, s vált határ menti településsé. Az 1950-es évekig a Csehszlovákiába való átjárást vámházzal ellátott határátkelőhely biztosította. A Medves környéke, így Zabar is - még nem is olyan régen - híres volt állattartásáról. A település lakóinak jelentős része ma is a mezőgazdaságból él.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!