Szilaspogony

A település csak közúton közelíthető meg: az M3-as autópályáról Hatvannál kell letérni a 21. számú, Salgótarjánba vezető útra, onnan kelet felé továbbhaladva, Cereden át jutunk a faluba.Szilaspogony elnevezése egyes vélekedések szerint a pagony, az az ligetes erdő, más vélemények szerint viszont a pogány szóból ered. Mindkettő alátámasztható: egyrészt ilyen erdőségek bőven...

A település csak közúton közelíthető meg: az M3-as autópályáról Hatvannál kell letérni a 21. számú, Salgótarjánba vezető útra, onnan kelet felé továbbhaladva, Cereden át jutunk a faluba.

Szilaspogony elnevezése egyes vélekedések szerint a pagony, az az ligetes erdő, más vélemények szerint viszont a pogány szóból ered. Mindkettő alátámasztható: egyrészt ilyen erdőségek bőven vannak errefelé, másrészt a falu közelében őskori kultikus és használati tárgyak is előkerültek. A települést 1405-ben már említi oklevél Pogonnéven. A falu neve 1954-ig Pogony volt, ekkor kapta az előtagot a helység határában csörgedező és a Tarnába futó Szilas-patakról. A patak viszont a medret kísérő szilfákról kapta a nevét.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!