Tiszakóród

Főoldal Európa Magyarország Észak-Alföld Szatmár-Bereg A Szamosköz és Szatmár TiszakóródTiszakóród információk

A település megközelíthető közúton: a 4-es úton Debrecenig, onnan tovább a 471-esen Györtelekig, innen északkeleti irányban a 491-es úton Tiszabecsig, onnan tovább nyugatra 8,8 km, de megközelíthető Vásárosnamény felől is, Tivadarnál keresztül a Tiszán.

Határában több őskori őrhalom látható, amely bizonyítja, hogy régtől lakott terület. Nevében a magyar kóró, vagyis a száraz, kemény növényi szár -d képzős alakja jelenik meg. 1344-ben Chorod, 1415-ben már Korod alakban írták. 1315-ben a Kölcsey család birtokolta, és bár az évszázadok során különböző családok szereztek itt rövidebb-hosszabb ideig birtokot, de lényegében 1945-ig a Kölcsey-Kende családé volt.

Fényes Elek szerint a Tisza elmosta, így a lakosok kénytelenek voltak egyre kintebb költözködni. A XIX. század közepén, a Burgundia nevű részben még megvolt a Tiszacsécse felé eső régi falu maradványa.

Hogy az igen sokszor magas vízállású Tisza vissza ne duzzassza a Túr vizét, néhány méter magas, úgynevezett bukógáton keresztül engedik a folyóba, így vízesésszerűen ömlik a merészebb fürdőzők közé. Az élő Tiszán való fürdésnél azonban nemcsak a víz sodrása miatt érdemes vigyázni: a Tisza itt határfolyó, s csak a közepéig magyar terület!

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!