Szamostatárfalva

Főoldal Európa Magyarország Észak-Alföld Szatmár-Bereg A Szamosköz és Szatmár SzamostatárfalvaSzamostatárfalva információk

A település megközelíthető közúton: a 4-es úton Debrecenig, onnan tovább a 471-esen Györtelekig, innen délkeleti irányban a 49-es úton keresztül a Szamoson, majd balra kb. 5 km.

Egyike a legrégibb szamosháti településeknek, amire az innen előkerült újkőkori leletek is utalnak. Nevének Szamos előtagja a folyóra utal; a "tatár" a Gutkeled nembéli Tatár nevéből eredeztethető, akit a cégényi monostor 1181. évi határlevele is említ. Ennek alapján a település a XII. század végén már létezett. Nevét már 1458-ban a mai alakjában írták. 

A XIV. században egyedüli ura a Tatárfalvi család volt. A XV-XIX. században a környék ismert nemesi családai birtokolták hosszabb-rövidebb ideig. A XVII-XVIII. századi birtokosok közül a Diószeghy családot lehet kiemelni. A XVIII. század végi térképeken Tatárfalu néven tüntették fel, mintegy 100 évvel később már használták a megkülönböztető Szamos előnevet is.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!