Szamosangyalos

Főoldal Európa Magyarország Észak-Alföld Szatmár-Bereg A Szamosköz és Szatmár SzamosangyalosSzamosangyalos információk

A település megközelíthető közúton: a 4-es úton Debrecenig, onnan tovább a 471-esen Györtelekig, innen délkeleti irányban a 49-es úton, Pátyod után balra letérve. Nevének Szamos előtagját a folyóról kapta megkülönböztetésül, az Angyalos a latin ″angelus″ magyar megfelelője.

1381-ben már mint egyházas hely szerepelt, valószínűleg jelentékeny hely lehetett. A XIV. század végétől kisebb megszakítással a Csaholyiaké volt, hiszen ekkoriban alakították ki a Csengertől Kocsordig tartó Szamos-menti uradalmukat. 1545-ben Bornemissza Boldizsár, Csaholyi Anna (az ő révén Melith István, Pál és György), valamint Tardy Mihály kapták meg királyi adománnyal.

1590-ben Rudolf császár a Bacskainak is nevezett Ujlaki Mihálytól elkobozta, és szentmiklósi Pongrácz Frigyesnek adományozta, utána visszakerült a Csaholyi családé, illetve leszármazottaié. A XVIII. század végétől legjelentősebb birtokosa a kastélyt építő Domahidy család volt. 1876-ban Jókai Mór is megfordult a faluban, amikor meglátogatta Domahidy Ferenc és István képviselőtársait.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!