Tiszavid

Főoldal Európa Magyarország Észak-Alföld Szatmár-Bereg A Beregi-hátság TiszavidTiszavid információk

A 4-es útról Kisvárda, a 41-esről Vásárosnamény felől érhető el a Tisza túlsó partján lévő település.

A legközelebbi vasútállomás - a Záhony-Mátészalka vonalon - Aranyosapátiban van.

A Tisza árterülete félkörben öleli át Tiszavidet. A falu nevének előtagja a folyó melletti helyét jelöli, az utótag névadója talán Keled fia, Vid ispán, Salamon király tanácsosa (1063) volt.

A helytörténeti kutatók szerint a falu valamikor orsós alaprajzú lehetett, mert a református templom a régi főutca kiszélesedésében áll, korábban itt egy szárazmalom is volt. Az általában soros elrendezésű szalagtelkeken lévő házak a régi nagycsaládi rendszert idézik. Az 1983. évi földrengés a templom falaiban, a középületekben és a lakásokban kisebb károkat okozott, de szerencsére nem döntötte romba a népi építészet emlékeit. Még látható néhány favázas, sövényfalas lakóház. Tiszavid 1978-ig önálló község volt, majd 1989-ig egyesítették Tiszaszalkával, 1990-ben ismét külön községgé alakult a gátőrházhoz tartozó területtel együtt.

Az itteni látnivalók közül figyelmet érdemel az 1912/13-ban emelt református templom. A természeti értékek közül különlegességnek számít a Tisza árterülete, illetve a község határában lévő kilenc kiszáradt patakmeder, melyek aljnövényzete és állatvilága átlagos csapadékú években a mocsarak élővilágához hasonlatos.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!