Nyírábrány térkép

A kistelepülés melletti román határon közúti kishatárátkelő működik Érmihályfalva felé. Vasútállomása egyben határállomás is, vasúti és közúti összeköttetése van Szatmárnémeti, Nagykároly és Nagyvárad irányába.A község neve a biblia Ábrahám személynévből származik.

Első írásos említése 1279-ből való, amikor IV. László - szomszédság és rokonság címén - a Gutkeled nembeli Báthoryaknak adta.

A török hódoltság idején a falu elpusztult, s csak a XVIII. század végén települt újra szlovák, rutén és román telepesekkel. Ekkor földesuráról, az Eördögh famíliáról Ördögábrány néven emlegették, majd a magyar-szlovák lakosságúnak mondott község a Szentgyörgyábrány nevet vette fel. A falu 1901-ben egyesült a szomszédos Budaábránnyal, ekkortól Nyírábrány a neve. A korábban Szabolcs megyéhez tartozó település 1950-ben került Hajdú-Bihar megyéhez.

A település észak-nyugati határának egy része a Hajdúsági Tájvédelmi Körzethez tartozik, ahol kellemes kirándulást tehetnek a természet kedvelői.

A település megközelíthető közúton: a 4-es úton Debrecenig, onnan keleti irányban a 48-as úton Vámospércs után, Budaábránynál balra fordulva mintegy 4 kilométer. A 48-as út végén található a Nyírábrány-Baranto közötti közúti határállomás.

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!