Tiszadob

A település legismertebb látványossága az egykori Andrássy-kastély, mellette a népi építészet számos fennmaradt emléke.

A tiszadobi ártér védett terület, napjainkig őrzi az ősi élővilág hangulatát.

A tiszai átkelőhelyként ismert falu neve vagy személynévi eredetű, vagy a szláv tölgyfa szóból származik.

A települést a XVII. század közepéig több család birtokolta a települést; viszont 1654-től egészen 1945-ig az Andrássy család bárói, majd grófi ágáé volt. Ma is látható, a XIX. század végén épült neogótikus-romantikus stílusú, hatalmas kastélyuk a Loire-völgyi kastélyokat idézi. Az épület napjainkban kulturális események helyszíne, a kastélypark védett természeti érték.

A falu - hasonlóan a többi nyíri mezőségi településhez - két beltelkes, sugaras, halmazos település. A falu közepén van a Szabadság tér (a régi Tubus tér) a Tubus-toronnyal, amely magtárnak épült a XIX. században. Az északi falurész a Felvég, a déli az Alvég, a nyugati pedig a - mélyebben fekvő - Bóthát.

A Tiszadob melletti Urkomdűlőben kezdték meg 1846-ban - gróf Széchenyi István kezdeményezésére - a Tisza szabályozását. Az itteni, 1977-től védett, 1030 hektáros ártér őrizte meg legjobban a Tisza-menti árterek ősi hangulatát.

A település megközelíthető közúton: a 3-as úton Miskolcig, majd tovább a 37-esen, Hernádkaknál lekanyarodva Tiszalúc felé, komppal átkelve a Tiszán. Könnyen elérhető Nyíregyháza, illetve a 4-es, 35-ös, 36-os, 38-as út felől is. Vasúton a Nyíregyháza-Ohat-Pusztakócs vonalon fekszik.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!