Tetétlen

A település megközelíthető közúton: a 4-es útról Kabánál letérünk a Földes felé vezető útra. A község egyetlen történelmi korszakban sem játszott kiemelkedő szerepet, jobbágyfalu volt, majd cselédek és kisbirtokosok lakták.

Birtokosai között volt a Debreczeni család, Lazarevics István rác despota, a Földesi, Dancsházi, Bajoni családok. Többször elpusztult, 1775-ben népesítette be Bónis Ferenc földesúr. 1815-ben a Zichy grófok egyik ágának tulajdonába került, akik felpezsdítették a falut. Hatvanholdas parkot alakítottak ki, felújították a kastélyt és a csillagvizsgálónak is helyet adó kápolnát. A család híressége volt Zichy Géza, a félkarú zongoraművész, Liszt Ferenc tanítványa, aki 1884 őszén mesterét csaknem 3 hétig vendégül látta. Elutazása előtti napon Liszt Ferenc hangversenyt adott, amelyre meghívták a környező úri családokat.

A Zichy-birtokot az örökös megromlott anyagi helyzete miatt 1930-ban parcellázták, egy részét a kastéllyal együtt Lilian Harvey filmszínésznő vette meg. A fogyókúrareklám-filmcsillag egészen a harmincas évek végéig élt ott, állandó témát adva a debreceni és fővárosi lapoknak.

Tetétlen 1991-ben nyerte vissza önállóságát, közigazgatásilag ugyanis csaknem húsz éven át Kabához tartozott, gazdaságilag Nádudvarhoz és Ladányhoz kötődött.
A kastélyon és parkon kívül érdekes látnivaló a református templom, amely 1802-ben épült fel, mégpedig néhai Komáromi Imréné Bónis Judit földbirtokos költségén.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!