Szerep

A település megközelíthető közúton: a 4-es útról Püspökladányál rátérünk a 42-es útra, onnan letérünk a Füzesgyarmat felé vezető útra és Sárrétudvarnál jobbra fordulunk, innen kb. 4 km; vasúton: a Békéscsaba-Kötegyán-Vésztő-Püspökladány vonalon.

Anonymus a Gesta Hungarorumban (1200 körül) azt írta, hogy a honfoglalók útja az Omsó ér felől (az Ér folyó alsó szakasza) Szeghalom irányába a Szerep sár (lutum Zerep) mellett haladt. A község neve elsőnek a Váradi Regestrumban fordul elő. Osváth Pál még azt jegyezte fel híres könyvében, hogy a vízszabályozás előtt, például 1851-ben a szerepi határ volt a legkisebb, "a község, mint tengeren egy kis sziget, úgy lebegett a roppant víz között. Ekkor csupán udvari felől egy másfél öl keskeny mindkét oldalról búja náddal szegélyezett földtöltésen lehetett Szerepre bejutni." 

A falu nevezetessége a Zovárd nemzetség által Szent György tiszteletére állított monostor, illetve a kora gótikus műemlék jellegű falmaradvány, amit közönségesen Csonkatoronynak neveznek. A község belterületén érdemes megnézni a református templomot és a nemrég épült általános iskolát.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!