Nádudvar

Nádudvar a Hortobágy kapujában fekszik, határának jelentős része a Hortobágyi Nemzeti Park tájvédelmi körzete. A népi iparművészetéről, fazekas és pásztor hagyományairól nevezetes településen gyógyfürdő is található.

A népi mesterségek folytatására a hagyományok átörökítésére a város iskolát alapított. Műhelyeiben megtekinthető, hogyan készülnek az agyagedények, fafaragások, szövések, kosarak, hímzések, bőrdíszművek. A településen ma is láthatók nádtetős parasztházak, őrizve a népi építészet évszázados jegyeit. 

Nádudvar fürdője központi helyen található, vize gyógyító hatású, környezete pihentető. A város határában lehetőség nyílik ritka madárfajok tanulmányozására, lovasturizmusra és horgászatra. Nádudvar állandó rendezvényei közül legtöbb látogatót az augusztus 20-ai néprajzi kiállítás vonz.

Településtörténet

A település a neve alapján eredetileg királyi-hercegi birtok volt, egy időben a kolozsi várnépek is lakták. A nád előtag pedig a dél felől idáig nyúló Sárrét nádas környékére utal.

A XV. század végén már vámos hely, rövidesen mezővárosnak emlegetik. A község lakosságát a XVI-XVII. században a török idők, majd a XVIII. század elején a kurucok ellen mozgósított rácok egyaránt megtizedelték.

A település a XIX. században megkülönböztetett szerepet vívott ki magának: előbb Szabolcs, majd Hajdú vármegyében volt járási székhely. Jelentőségét azonban hamarosan elveszítette, mert nagybirtokosai, akik 45 ezer holdas, hatalmas határának a többségét bírták, nem engedték meg, hogy földjeiken átvezessék a vasutat és a közutat, így a község kimaradt a kereskedelmi vérkeringésből.

Nádudvaron 1945 után az ország egyik legnagyobb termelőszövetkezetét hozták létre. Eredményeivel az iparszerű mezőgazdasági termelés fellegvárává vált, így kiemelkedő szerepet töltött be a térségben.

A lakosság életét mindenkor nagymértékben befolyásolta a hortobágyi puszta közelsége és természeti adottsága. Megélhetési forrás volt a nádfeldolgozás és a gyékényfonás, a pásztorkodás és a pásztorélet eszközeinek készítése. Az évszázadok során a konyhai és paraszti élet fontos kellékének, az agyagedényeknek a készítésével számos fazekascsalád foglalkozott itt.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!