Görbeháza

A település az M3-as autópályán közelíthető meg - egyelőre itt ér véget a pálya, innen a 35-ös számú főúton utazhatunk tovább Debrecen felé.

Görbeháza az egyik legéletképesebb mesterségesen telepített községünk. A falu története a szomszédos Polgáréval fonódott össze, területe az egri káptalan polgári birtoktestéből szakadt ki. Az 1910-es népszámlálás szerint Görbeház puszta lakott hely, 165 lélekkel. Nevét az alföldi ember számára szokatlan alaprajzi elrendezésű, L alakú (tehát görbe) csárdaépületéről kapta. A Nagyatádi-féle földreform értelmében Görbeház-pusztán 1924-ben új telepes község jött létre.

A falu ténylegesen 1925 és 1929 között épült fel, tervszerű mérnöki kiosztásban. Népessége gyorsan növekedett, hiszen 1939-40-ben az országos birtokpolitikai intézkedések következtében újabb telkeket osztottak ki. Ekkor önállósodása már nem volt kétséges, de erre formálisan csak 1945-ben került sor. A község egyik érdekessége a nagyságához viszonyított rendkívüli hosszúsága, amely a falun átvezető 35-ös főúton végighaladva jól érzékelhető. Ez egyáltalán nem véletlen: a határ minél jobb kihasználása érdekében a házakat szándékosan építették az országút közelébe.

Görbeháza határában ritka növénytársulásokra és gazdag állatvilágra bukkanhatunk. A táj a Hortobágyi Nemzeti Park közvetlen közelében fekszik.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!