Ártánd

Biharkeresztessel csaknem egybeépülve, a 42-es főút mentén fekszik a várostól 1990-ben elvált, s azóta önálló Ártánd. A település mellett jelentős határátkelőhely működik Magyarország és Románia között.

A település környéke évszázadok óta lakott hely. A XX. századi régészeti ásatások során rábukkantak itt magányos korai avar lovassírra, V-VI. századi germán sírra, honfoglalás kori eszközökre, de 1965 és 1972 között feltártak itt egy ötvensíros, III-IV. századi germán temetőt is.

Ártánd régi egyházas hely, lakói hamar áttértek a református vallásra. Itt állította össze a világosi fegyverletételre vonatkozó követeléseit Rüdiger tábornok, az orosz seregek főparancsnoka, aki a Hodossy-kastélyban tartotta főhadiszállását.

A település jelentőségét meghatározza a közúti határátkelő: itt bonyolódik a romániai kamionforgalom több mint 50 százaléka, de a határ túloldalán, szinte látótávolságban lévő Nagyvárad révén kiemelkedő a személyforgalom is. A magyar-román határszakasz egyik legfontosabb átkelőhelye ez.

A település megközelíthető közúton: a 42-es úton Berettyóújfalut és Biharkeresztest elhagyva (onnan kb. 3 kilométer) a román határ felé.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!