Szedres

A 63-as úton fekvő településre vasúton is eljuthatunk a Bátaszék - Sárbogárd vonal vonataival. A településen még ma is láthatók az eper-, vagy ahogy erre nevezik, szederfák.

Ezekről kapta nevét a község. Alapítója, Bezerédj István - a selyemhernyó etetéséhez tömegesen használt levél miatt - birtokán egész szederfasorokat ültetett. Az elpusztult középkori falu helyén virágzó gazdaság jött létre. Bezerédj a község 1836-os alapításakor arról is rendelkezett, hogy a tanító köteles faiskolát tartani, s a legjobb diákok között évente 6 gyümölcs-, 6 dió és mintegy félszáz eperfát kiosztani.

Bezerédj István (1795-1856) nem elsősorban a selyemhernyó tenyésztésével írta be nevét történelmünkbe, hanem reformkori közéleti szerepléseivel, s azzal, hogy ő volt az első önként adózó magyar nemes. Lemondott jobbágyai kilencedéről, s felszabadította őket. A Hídjapusztán élő Bezerédj fiatalon elhunyt felesége, Bezerédj Amália 1828-ban jobbágygyerekek számára létrehozta a hídjai "kisiskolát", s az első magyar óvodát Belacon. Az általa írt Flóri könyve 16 kiadást ért meg, s közel egy évszázadon át elevenen ható gyermekirodalmi alkotás volt.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!